Na hlavný obsah

Prezidentský palác bol počas Zelenského návštevy jedno z najbezpečnejších miest na Slovensku, tvrdí bezpečnostný analytik

Bezpečnostné zložky boli v plnej pohotovosti.

Prezidentský palác bol počas Zelenského návštevy jedno z najbezpečnejších miest na Slovensku, tvrdí bezpečnostný analytik
Príslušník Policajného zboru pred Prezidentským palácom. Foto: RTVS

Volodymyr Zelenskyj na Slovensko pricestoval českým armádnym špeciálom z Prahy. Tamojšia polícia prijala jedny z najväčších opatrení, na akých sa kedy podieľala. Zložky bezpečnosti boli v plnej pohotovosti aj na Slovensku.

S informáciou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje z Prahy aj do Bratislavy, pracovali médiá už od štvrtka (6. 7.). Informačné embargo si však až do momentu pristátia lietadla v hlavnom meste vyžiadala ukrajinská delegácia aj bezpečnostná taktika.

To, že jeden z aktuálne najstráženejších prezidentov si to z Česka namieril aj na Slovensko naznačovali už manévre polície v blízkosti letiska z rána. „Na presuny po Európe alebo po krajinách Západu či Spojených štátoch sa vždy pohybuje v lietadlách, ktoré patria nejakej inej vláde, ktoré požívajú ochranu. Väčšinou sa na ich palubách nachádzajú aj osoby, ktoré sa nedajú považovať za cieľ,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Bezpečnostným opatreniam počas návštevy ukrajinského prezidenta v Bratislave sa venovali redaktori RTVS Barbora Šišoláková a Radoslav Šebo:

Podľa bezpečnostného analytika boli v pohotovosti všetky bezpečnostné zložky, a to vo významnejšej miere, v porovnaní s inými prezidentskými návštevami. O prijatých opatreniach ministerstvo vnútra z taktických dôvodov bližšie neinformovalo.

„Rezort vnútra a všetky jeho zložky vrátane Úradu na ochranu ústavných činiteľov fungujú v plnom nasadení v súvislosti s ochranou ukrajinského prezidenta a jeho pracovnej návštevy na Slovensku,“ povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Kolóna s prezidentom Volodymyrom Zelenským sa z letiska začala presúvať krátko pred 13.00 h. Cesty do centra mesta, ktorými autá s ukrajinskou delegáciou prechádzali, dočasne zatvorili. „Sú v tej kolóne autá, ktoré nespĺňajú dostatočné bezpečnostné parametre, sú určené len na to, aby nebolo úplne jasné, v ktorom aute sa práve tá chránená osoba nachádza,“ dodal Bránik.

Drony a vrtuľník nad Prezidentským palácom

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia prijala polícia aj na Hodžovom námestí, a to v bezprostrednej blízkosti prezidentského paláca. Počas rokovania Zuzany Čaputovej s Volodymyrom Zelenským nad ním krúžili vrtuľník aj drony. Pripravení zasiahnuť boli aj hasiči.

„V tejto chvíli sme na mieste, ktoré je možno považovať aktuálne na Slovensku za jedno najlepšie zabezpečených,“ povedal Bránik.

Na prezidenta Zelenského čakali pred palácom ľudia, ktorí ho chceli aspoň pozdraviť a vidieť naživo. Podľa bezpečnostného analytika boli medzi nimi aj provokatéri. Polícia však počas príjazdu ako aj odchodu ukrajinského prezidenta narušenie verejného poriadku neriešila.

Po stretnutiach na hrade sa kolóna presunula opäť na letisko a krátko pred 18.00 h Volodymyr Zelenskyj odletel do Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko