Na hlavný obsah

Pri streľbe v najväčšom meste na Novom Zélande Aucklande zomreli traja ľudia. A to vrátane útočníka

Streľba vraj nepredstavovala riziko pre národnú bezpečnosť.

Pri streľbe v najväčšom meste na Novom Zélande Aucklande zomreli traja ľudia. A to vrátane útočníka
Ilustračná fotografia policajné auto. Foto: Unsplash

Pri streľbe v najväčšom meste na Novom Zélande Aucklande vo štvrtok (20. 7.) zomreli traja ľudia. Medzi mŕtvymi je aj strelec, informovala polícia. Starosta mesta Wayne Brown krátko po incidente vyzval obyvateľov, aby sa vyhýbali centru Aucklandu, kde bola viditeľná silná prítomnosť polície, píše agentúra Reuters.

„Útočník mužského pohlavia tiež zomrel,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Podľa nej išlo o „obmedzený a izolovaný incident“. Neskôr dodala, že útočníkom bol zrejme dvadsaťštyriročný muž, ktorý pracoval na stavbe, kde sa strieľalo. Muž bol v domácom väzení, ktoré smel opúšťať len pri dochádzke na pracovisko. Polícia ho mala v záznamoch pre domáce násilie. „Nič nenasvedčovalo tomu, že by predstavoval riziko na vyššej úrovni,“ uviedol predstaviteľ polície Andrew Costner.

Podľa novozélandského premiéra Chrisa Hipkinsa streľba nepredstavovala riziko pre národnú bezpečnosť. Majstrovstvá sveta v ženskom futbale, ktoré sa vo štvrtok v Aucklande začínajú, sa môžu uskutočniť podľa plánu, dodal premiér.

„Útočník mužského pohlavia tiež zomrel,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Podľa nej išlo o „obmedzený a izolovaný incident“.

Podľa premiéra Hipkinsa nie je zrejmé, že by streľba mala „politický či ideologický motív“. „Nie je tu hrozba pre národnú bezpečnosť,“ tvrdil premiér. Podľa neho sa tak štvrtkový otvárací zápas svetového šampionátu v ženskom futbale bude môcť odohrať v Aucklande podľa plánu.

Aj FIFA so zápasom súhlasí

Futbalová organizácia FIFA neskôr uviedla, že dostala informácie, že útok so šampionátom vôbec nesúvisel. Aj podľa nej sa úvodný zápas môže odohrať, ako bolo naplánované. Kvôli MS pricestovalo podľa agentúry Reuters do Aucklandu niekoľko tisíc fanúšikov ženského futbalu.

Polícia v strede mesta uzavrela niekoľko ulíc a obmedzila verejnú dopravu. Strieľalo sa podľa nej na stavenisku. Dodala, že po streľbe na ľudí útočník vystúpil do horných poschodí stavby, kde sa ukryl v šachte pre výťah. „Muž potom znovu niekoľkokrát vystrelil a krátko na to bol nájdený mŕtvy,“ uviedla polícia.

Streľba sa stala niekoľko hodín pred začiatkom majstrovstiev sveta v ženskom futbale na miestnom štadióne. Napríklad taliansky tím sa nemohol odobrať na tréning, pretože musel zostať v hoteli. Americké veľvyslanectvo uviedlo, že tím Spojených štátov aj širšia delegácia, ktorú vedie manžel viceprezidentky Kamaly Harrisovej Douglas Emhoff, sú v poriadku. Šampionát organizuje Nový Zéland spoločne s Austráliou.

Streľby na verejnosti s obeťami sú na Novom Zélande veľmi zriedkavé, Výnimkou je útok na moslimských veriacich v Christchurchi v roku 2019, keď zahynulo 51 ľudí. Potom vláda ďalej sprísnila zákony ohľadom predaja zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet