Na hlavný obsah

Príspevky na bývanie výraznejšie stúpli, niektorí to pocítia až od septembra

Od polovice júla má výška vyplácaného príspevku päť úrovní.

Príspevky na bývanie výraznejšie stúpli, niektorí to pocítia až od septembra
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Od polovice júla tohto roka sa zvýšili sumy príspevkov na bývanie, ktoré sú súčasťou pomoci v hmotnej núdzi. Popri ich zvýšení je zásadnou zmenou aj diferenciácia súm príspevku na bývanie podľa počtu členov žijúcich v domácnosti.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny začnú vyplácať zvýšené príspevky na bývanie podľa nových pravidiel už od augusta. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Od 15. júla sa zvýšila suma príspevku na bývanie a zaviedli sa viaceré úrovne príspevku podľa počtu členov v domácnosti. Doteraz mala výška príspevku dve úrovne, prvú stanovili pre jednotlivca, druhú pre domácnosť s viacerými členmi.

Od polovice júla má výška vyplácaného príspevku päť úrovní. Štvorčlenná rodina si tak napríklad prilepší takmer o 115 eur mesačne. Domácnosti s jednou osobou si polepšia o 19 eur, keď po novom dostanú príspevok na bývanie v sume 83 eur.

Domácnosť s dvomi členmi dostane takmer 141 eur a domácnosť s tromi členmi takmer 179 eur. Pre domácnosť s dvomi členmi to znamená nárast príspevku o 39 eur a pre domácnosť s tromi členmi takmer o 77 eur.

Komplexná zmena v spôsobe vyplácania príspevkov si okrem iného vyžiadala rozsiahle úpravy v informačných systémoch rezortu práce.

„Preto sa v ojedinelých prípadoch môže stať, že niektorým poberateľom príspevok na bývanie vyplatia v novej výške až od septembra,“ upozornilo ústredie práce.

K zvýšenému príspevku vyplatenému v septembri im úrad práce pripočíta aj časť príspevku na bývanie, ktorú mali dostať už v auguste. Všetci poberatelia tak nakoniec dostanú príspevok v plnej výške.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko