Na hlavný obsah

Príspevok na opatrovanie osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa od júla zvýši

Zvyšujú sa všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie.

Príspevok na opatrovanie osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa od júla zvýši
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Príspevok na opatrovanie jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa od začiatku júla zvýši na 569 eur mesačne. Pokiaľ opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, príspevok na opatrovanie je stanovený na 426,75 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR.

Ustanovuje sa ním výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie, ktorý v stredu schválila vláda.

„Návrhom nariadenia vlády Slovenskej republiky sa zvyšujú všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. U opatrovateľa v produktívnom veku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP sa peňažný príspevok na opatrovanie navrhuje zvýšiť na sumu čistej minimálnej mzdy na rok 2023,“ uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Ak takéto opatrovanie vykonáva opatrovateľ poberajúci niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok, výška peňažného príspevku na opatrovanie sa ustanovuje vo výške 75 percent peňažného príspevku poskytovanom opatrovateľovi v tzv. produktívnom veku.

Nariadením sa súčasne zvyšuje sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie na sumu 5,52 eura. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

Zvýšenie sadzieb príspevku na opatrovanie sa prejaví aj na verejných výdavkoch. V tomto roku narastú výdavky rezortu práce o 15,7 milióna eur. Budúci rok pôjde o 39,9 milióna eur. V roku 2025 vzrastú výdavky v súvislosti s týmto nariadením o 42,5 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko