Na hlavný obsah

Rebríček najlepších miest pre život v roku 2023: Bratislava si výrazne prilepšila, najlepšie sa žije u našich susedov

Rebríček hodnotil 173 miest.

Rebríček najlepších miest pre život v roku 2023: Bratislava si výrazne prilepšila, najlepšie sa žije u našich susedov
Na snímke pohľad na panorámu hlavného mesta SR z Bratislavského hradu. Foto: TASR/Dano Veselský

Európa má jedny z najlepších miest na život. Jeho kvalita je najlepšia vo Viedni, ktorá je svetovou jednotkou. Prilepšila si však aj Bratislava. Vyplýva to zo svetového rebríčka kvality života v mestách v roku 2023. Zverejnil ho britský týždenník The Economist.

Rebríček hodnotil kvalitu života v celkovo 173 mestách sveta, pričom sa porovnávali podmienky v piatich oblastiach. Súdili podľa stability, zdravotnej starostlivosti, kultúry a prostredia, vzdelania, a v neposlednom rade infraštruktúry.

V prvej päťke rebríčka nájdeme dve európske mestá, dokonca jedno z nich na jeho vrchole. Najvyššia kvalita života je totiž v hlavnom meste susedného Rakúska. Nasleduje dánska Kodaň, Melbourne a Sydney v Austrálii a Vancouver v Kanade.

Čo sa týka rebríčka z perspektívy európskych miest, v porovnaní s minulým rokom si niektoré mestá výrazne prilepšili. Medzi nimi je aj Bratislava, ktorá sa stala druhým najväčším skokanom. Od nej si viac prilepšila len rumunská Bukurešť.

Hlavné mesto Slovenska sa tak priblížilo ku kvalite života, akú rebríček zaznamenal v Prahe a výraznejšie napreduje pred poľskou Varšavou, i keď zaznamenala v Európe tretí najväčší skok. The Economist uvádza, že pod výrazný pokrok týchto miest, spolu so západonemeckým Stuttgartom, sa podpísalo výrazné zvýšenie štandardov v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika