Na hlavný obsah

Ruskí vyšetrovatelia zatkli nacionalistu Girkina. V Holandsku ho odsúdili v súvislosti so zostrelením malajzijského lietadla

Bývalý dôstojník tajnej služby Girkin, ktorý je známy tiež ako Igor Strelkov.

Ruskí vyšetrovatelia zatkli nacionalistu Girkina. V Holandsku ho odsúdili v súvislosti so zostrelením malajzijského lietadla
Vrak malajzijského lietadla letu MH17. Foto: TASR/AP

Ruskí vyšetrovatelia zadržali prominentného nacionalistu Igora Girkina. Oznámila to jeho žena a potvrdil advokát. Bývalý dôstojník tajnej služby Girkin, ktorý je známy tiež ako Igor Strelkov, od jari 2014 velil milíciám proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny.

Tento stúpenec vojny proti Ukrajine v poslednom čase čoraz ostrejšie kritizoval ruské vojenské velenie aj prezidenta Vladimira Putina a označoval ich za neschopné.

„Dnes k nám približne o 11:30 prišli vyšetrovatelia. V tej chvíli som nebola doma. Krátko potom podľa domovníka odviedli môjho manžela a odviezli ho neznámo kam. Cez priateľov sa mi podarilo zistiť, že muža obvinili z extrémizmu. Neviem, kde sa nachádza, nie je možné sa s ním spojiť,“ citoval server Meduza vyjadrenie Girkinej manželky Miroslavy Reginskej.

Server dodal, že informáciu o Girkinom zadržaní potvrdil jeho advokát. Zatknutie vraj nasledovalo po udaní od bývalého príslušníka žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Holandský súd vlani v novembri Girkina odsúdil na doživotie kvôli podielu na vražde 298 ľudí na palube malajzijského lietadla, zostreleného v lete 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko odsúdených v prípade letu MH17 odmieta vydať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet