Na hlavný obsah

Rodiny obetí vrážd v Rusku žasnú, že vrahovia sa ocitli na slobode. Režim vo veľkom omilosťuje zločincov

Na slobode sú muži, ktorí predtým dostali vysoké tresty.

Rodiny obetí vrážd v Rusku žasnú, že vrahovia sa ocitli na slobode. Režim vo veľkom omilosťuje zločincov
Ruskí vojaci počas vojenského cvičenia na nešpecifikovanom mieste v Bielorusku. Foto: TASR/AP

V Rusku sa nezriedka dostávajú na slobodu vrahovia, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine. Príbuzní obetí sa o omilostení odsúdených dozvedajú náhodou a trápia sa pocitom, že vinníci nedostali zaslúžený trest.

Oxana Pechtelevová sa v máji od známych dozvedela, že muž odsúdený za vraždu jej dcéry začal na sociálnych sieťach zverejňovať fotografie v maskovanom oblečení a so zbraňami na pozadí s jasnou oblohou.

Pechtelevová zo sibírskeho Kemerova si najskôr myslela, že ide o falošnú správu, pretože vrah Vladislav Kaňus sa predsa nemohol zrazu ocitnúť na slobode, a už vôbec nemohol mať prístup k zbraniam. Za mrežami väzenského zariadenia s prísnym režimom mal totiž stráviť 17 rokov za vraždu svojej bývalej priateľky Věry Pechtelevovej, ktorú trýznil niekoľko hodín, kým ju udusil.

Za vraždu krátke tresty

Asi mesiac po tom, ako Oxana Pechtelevová narazila na fotografie vraha svojej dcéry na sociálnych sieťach, jej prišiel list od väzenskej správy, ktorý ju iba informoval, že odsúdený prešiel do právomoci správy iného regiónu.

Kam presne sa vrah dostal, sa však Pechtelevovej zistiť nepodarilo. Médiá neskôr prišli k záveru, že Kaňus sa nechal naverbovať do vojny na Ukrajine. Za brutálnu vraždu si tak neodsedel ani pol roka. „Je to výsmech a neúcta voči nám všetkým,“ povedala BBC Oxana Pechtelevová.

Prípadov je viac

V podobnej situácii sa ocitli príbuzní ďalších obetí po celom Rusku. Niektorí z nich netušia, kde sa ľudia, ktorí im zničili život, pohybujú, ďalší sa musia vyrovnať s faktom, že vrahovia ich blízkych sa voľne prechádzajú po uliciach.

Ani nie dva roky strávil vo väzenskom zariadení Vladislav Korobenkov, ktorý v roku 2019 spoločne s bratom znásilnil a brutálne zavraždil 19-ročnú Mariju Nepočetnú. Vrah sa totiž nechal v októbri 2022 naverbovať do žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá vykonávala nábor vo väzniciach.

Rodičia Anny Birjukovej, ktorú zavraždil jej manžel, zistili, že vrah už nie je vo väzení, keď sa chceli súdiť o alimenty na vnuka. Súd sa totiž nekonal a namiesto toho rodičia dostali oznámenie, že vrah odsúdený pôvodne na 16 rokov bol prevedený do iného regiónu. Keď sa pýtali na podrobnosti, povedali im, že miesto pobytu odsúdeného je „štátne tajomstvo“.

Irina Gavrilovová sa dozvedela o tom, že vrah jej syna je zrejme na slobode, od synových spolužiakov. Tí jej zavolali a povedali, že ho videli na ulici vo Volgograde. O mieste pobytu synovho vraha sa pritom predtým Gavrilovová márne snažila získať informácie od úradov. Dvadsaťdvaročný Vitalij Vasiljev ubodal v roku 2020 na koľaji jej syna Timura, čo na súde vysvetlil rasovou nenávisťou. Timur do Ruska prišiel študovať z Azerbajdžanu.

Väzňov prepúšťa ruský prezident

V júni ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že omilosťuje väzňov, ktorí strávili nejaký čas na fronte. Koľkých väzňov sa to týka, však Putin nepovedal. Iba uviedol, že medzi nimi nie je ani pol percenta recidivistov.

Matky zavraždených detí trápi, že vinníci neboli potrestaní. „V podstate je to odkaz všetkým debilom a hajzlom, nech si robia, čo sa im zachce, pretože nedostanú zaslúžený trest,“ uviedla Oxana Pechtelevová. Možnosť, že vrah jej dcéry je po šiestich mesiacoch vo vojne znovu na slobode, je jej najväčšou nočnou morou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet