Na hlavný obsah

Vláda Spojeného kráľovstva podceňuje prítomnosť vagnerovcov v Afrike, kritizuje ju tamojší parlamentný výbor

Odvoláva sa na rozsiahlu vyšetrovaciu správu.

Vláda Spojeného kráľovstva podceňuje prítomnosť vagnerovcov v Afrike, kritizuje ju tamojší parlamentný výbor
FAC tvrdí, že britská vláda podceňovala Vagnerovu skupinu aj počas ostatných desiatich rokov. Foto: TASR/AP/Koláž RTVS

Vláda Spojeného kráľovstva zožala ostrú kritiku od tamojšieho Parlamentného výboru pre zahraničné veci (FAC). Ten tvrdí, že zákonodarcovia podceňujú a nechápu dosahy, ktoré môže priniesť rast a prítomnosť Vagnerovej skupiny v afrických štátoch. Vyplýva to zo správy portálu BBC.

Text odkazuje na rozsiahlu správu z vyšetrovania FAC, ktorá ako zdroj použila údaje od prebehlíka, bývalého vysokopostaveného člena vagnerovcov. Ten odhalil, že žoldnierska organizácia sa chváli tým, že učí lokálne policajné zložky, ako mučiť civilistov.

„Sme hlboko znepokojení tým, že vláda nemá pochopenie pre vplyv Vagnerovej skupiny mimo Európy, najmä pre jeho vplyv na africké štáty,“ hovorí predsedníčka výboru, poslankyňa Alicia Kearnsová.

Správa FAC poukázala na sedem krajín, v ktorých zaznamenali aktivitu vagnerovcov. Evidujú ich na Ukrajine, v Sýrii, Stredoafrickej republike, Sudáne, Líbyi, Mozambiku a Mali. Vagnerovci v týchto krajinách vyvinuli veľmi úspešný a ziskový obchodný model, z ktorého ťažia väčšinou na úkor miestneho obyvateľstva.

Téma sa v uplynulých dňoch stala relevantnejšou, keďže približne tritisíc až desaťtisíc žoldnierov Vagnerovej skupiny si zriadilo základňu v Bielorusku. Zároveň nepriamo oznámili svoj zámer podniknúť cezhraničný nájazd na Poľsko, štát Severoatlantickej aliancie (NATO).

FAC tvrdí, že britská vláda podceňovala Vagnerovu skupinu aj počas ostatných desiatich rokov. Kearnsová dodala, že prosté sankcie nestačia a „Spojené kráľovstvo musí Vagnerovu skupinu označiť za teroristickú organizáciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet