Na hlavný obsah

Samosprávy žiadajú pomoc so zvýšenými cenami energii. Štát tvrdí, že na to nie sú peniaze

Zvažujú, že sa obrátia na prezidentku.

Samosprávy žiadajú pomoc so zvýšenými cenami energii. Štát tvrdí, že na to nie sú peniaze
Vpravo predseda Združenia miest a obcí SR (ZMOS) Jozef Božík a vľavo predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestá, obce a samosprávne kraje požadujú 108 miliónov na kompenzáciu výdavkov spojených so zvýšením cien energií. Listom oslovili poslancov Národnej rady (NR) SR, aby zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu a zmenili tohtoročný štátny rozpočet. Premiér argumentuje, že v štátnej kase na to peniaze nie sú.

Samosprávy žiadali vládu Eduarda Hegera o 200 miliónov eur, aby mali z čoho uhradiť vysoké faktúry za energie. Dostali však necelých 100 miliónov. Bývalý premiér im prisľúbil zvyšok v dvoch splátkach. Dodnes ich nedostali.

„Nežiadame nič navrch, žiadame štát o to, aby dodržal svoje slovo,“ uviedol predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič.

Pomoci samosprávam so zvýšenými cenami energii sa venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božika politické strany im prisľúbili, že podporia zvolanie mimoriadnej schôdze. Na nej by chceli presadiť zmenu štátneho rozpočtu tak, aby mohli peniaze dostať v dvoch splátkach. Viac žiadajú pre mestá a obce.

„Suma bude prerozdelená v pomere 75 percent pre obce a mestá a 25 percent pre samosprávne kraje,“ uviedol Viskupič.

Peniaze na pomoc nie sú

Premiér Ľudovít Ódor na pondelkovom (3. 7.) brífingu uviedol že peniaze na pomoc pre samosprávy v rozpočte nie sú.

„My tiež nie sme v súčasnosti v situácii, aby sme vedeli nejako veľmi štedro kompenzovať. Takže aj samosprávy chápu túto situáciu. My chápeme ich situáciu, ale problém je, že peňazí nie je veľmi veľa v rozpočte. Aj vzhľadom na zmeny, ktoré prebehli v parlamente,“ konštatoval Ódor.

„Ak nebude záujem konať zo strany pána premiéra, keďže máme podporu v parlamente, tak istotne sa aj s pánom predsedom SK8 obrátime na prezidentku,“ dodal Božik.

Stanovisko premiéra považujú samosprávy za nedostatočné. Mestá, obce a samosprávne kraje by chceli mať finančné prostriedky na svojich účtoch do konca septembra. Teda ešte pred voľbami. Predseda parlamentu však zatiaľ žiadnu mimoriadnu schôdzu nenaplánoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika