Na hlavný obsah

Severom Česka sa prehnala supercela s krupobitím

Supercela sa od bežnej búrky líši tým, že rotuje okolo vlastnej osi.

Severom Česka sa prehnala supercela s krupobitím
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severom Českej republiky sa v nedeľu (31. 7.) prehnala veľmi silná búrka s krupobitím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uviedol, že išlo o supercelu. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Silná búrka zasiahla Úsťanský a Stredočeský kraj, najmä okresy Litoměřice, Mělník a Mladá Boleslav.

V Úsťanskom kraji bola podľa hovorcu miestnych hasičov Lukáša Fajáka najhoršia situácia v okolí mesta Štětí. „Miestni hasiči počas popoludnia opakovanie zasahovali, niekoľkokrát k popadaným stromom aj k čerpaniu vody z domov,“ priblížil. Dodal, že v jednom prípade spadol strom na zaparkované auto, v ktorom však našťastie nikto nebol.        

V okrese Mělník zasahovali hasiči popoludní pre vyčíňanie búrky 53-krát. Medzi mestom Mělník a obcou Všetaty večer dočasne prerušili vlakovú dopravu, keďže na koľajnice spadol strom, napísal spravodajský server iDnes.cz s odvolaním na českú Správu železníc.

Pred možným vznikom supercely nad územím ČR ČHMÚ vopred varoval. „Táto búrka prešla od severnej časti stredných Čiech a okresu Litoměřice až k hraniciam s Poľskom v Orlických horách, postupne ale slabla,“ opísal situáciu meteorológ ČHMÚ Martin Tomáš.

Supercela sa podľa jeho slov od bežnej búrky líši tým, že rotuje okolo vlastnej osi. Dodal, že takýto typ búrky je schopný generovať veľké ľadové krúpy, čo sa v nedeľu aj potvrdilo. ČHMÚ v príspevku na sociálnej sieti napísal, že v okresoch Mělník a Litoměřice padali krúpy s priemerom tri až štyri centimetre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet