Na hlavný obsah

Slovenské študentky vytvorili repelent na ochranu pred kliešťami. Zistili, ktorá vôňa ich najviac odpudzuje

Ich výskum zaujal porotu na Medzinárodnej súťaži vedátorov.

Slovenské študentky vytvorili repelent na ochranu pred kliešťami. Zistili, ktorá vôňa ich najviac odpudzuje
Študentky počas práce v laboratóriu. Foto: RTVS

Dve gymnazistky z Prešova vytvorili ekologický repelent na ochranu pred kliešťami. Ich výskum zaujal porotu na Medzinárodnej súťaži vedátorov v Spojených štátoch. Za svoj objav získali zlato.

Boli to dlhé hodiny v laboratóriu, ale aj mimo neho. Na svoj výskum potrebovali 1 600 kliešťov a počas výskumu ich hostili aj na svojich rukách.

„Číhajú na koncoch trávy, aby sa mohli zachytiť na korisť. Tam sme ich chodili hľadať. Náš cieľ bolo vyrobiť kozmetický produkt, ktorý bude kliešte odpudzovať a bude aj pekne voňať,“ vysvetľuje študentka Gymnázia J. A. Raymana v Prešove Laura Kleinová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Už je to takmer rok, ako dlho pracujeme na tom výskume,“ dodala jej kolegyňa Natália Ivanecká.

Potom čo skúšali rôzne šampóny, sprchovacie gély, testovali aj parfumy s kokosom. A to kliešťa stoplo. Neprešiel časťou ruky ani látkou kde aplikovali kokosový éterický olej. „Zrazu tie kliešte začali padať z látky, ktorú sme testovali,“ hovorí Laura.

Výsledok ich prekvapil

„Výsledok bol pre nás veľmi prekvapivý. Vedeli sme, že citrusové produkty odpudzujú kliešte, ale kokos nie je známy ako repelent,“ skonštatovala Natália.

Študentky laboratórium ešte neopúšťajú. Potrebujú zistiť aj akú dlhú účinnosť má ich produkt a pracujú tiež na jeho konzistencii.

„Chceme, aby náš finálny produkt ostal krémom, nie sprejom, aby to bol kozmetický výrobok vo forme krému s kokosovou zložkou,“ uzavrela Natália.

Dostať ho chcú na trh, aby pomáhal ľuďom. Gymnazistky získali aj štipendium na prestížnom technickom inštitúte v USA. Obe zároveň plánujú vyštudovať medicínu a tak opäť pomáhať ľuďom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko