Na hlavný obsah

Strany dostanú posledný príspevok za voľby, rozdelia si vyše 12 miliónov eur

Peniaze si rozdeľuje desať strán a jedna koalícia.

Strany dostanú posledný príspevok za voľby, rozdelia si vyše 12 miliónov eur
Žrebovania čísiel politických subjektov pre septembrové predčasné parlamentné voľby. Foto: TASR/Dano Veselský

Skorší termín parlamentných volieb má vplyv aj na výšku príspevku, ktorý dostávajú politické strany za výsledky volieb ešte z roku 2020. Celková suma bude nižšia, keďže s vyplácaním príspevku sa rátalo na celé štvorročné volebné obdobie až do roku 2024.

Peniaze si rozdeľuje desať strán a jedna koalícia, ktoré v posledných parlamentných voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. V poslednom príspevku si rozdelia 12,7 milióna eur. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo ministerstvo financií.

Príspevky sa vyplácajú podľa MF priebežne, zväčša v letných mesiacoch. Strany dostávajú poslednú časť príspevku v tomto roku. Najviac peňazí získa OĽANO a priatelia. Príspevok dostávajú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali viac ako tri percentá hlasov.

Celkovo si politické subjekty za volebné obdobie 2020 až 2024 mali rozdeliť štátny príspevok v sume viac ako 76 miliónov eur. Konečná suma je napokon vyše 71 miliónov eur.

Príspevok sa delí na časti

Príspevok sa delí na časti. Ministerstvo priblížilo, že príspevok na činnosť sa rovná celkovému príspevku za hlasy, ktorý sa rozdelí na 48 podielov. „Ak sa činnosť Národnej rady SR skončí pred uplynutím volebného obdobia, zvyšné podiely sa znižujú o počet mesiacov, za ktoré sa volebné obdobie skrátilo,“ skonštatovalo ministerstvo.

Príspevok na mandát sa vypláca na jeden rok a jeden mandát po celé volebné obdobie tej strane, na ktorej kandidátnej listine poslanec kandidoval.

„Tento nárok zaniká uplynutím mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom sa konajú nasledujúce voľby. V prípade skrátenia volebného obdobia sa skracuje o počet mesiacov, za ktoré sa skrátilo volebné obdobie,“ dodali z ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko