Na hlavný obsah

Turista vyryl meno svojej priateľky do múru v rímskom Koloseu. Vraj nevedel, o akú starú pamiatku ide

Starostovi Ríma sa ospravedlnil.

Mladý turista, ktorého v júni natočili, ako do steny rímskeho Kolosea vyrýva meno svojej a svojej priateľky, tvrdí, že nepoznal vek tejto pamiatky. Rímskemu starostovi sa potom za to ospravedlnil, napísal britský denník The Guardian.

Dvadsaťsedemročný tréner fitness Ivan Dimitrov, ktorý žije v anglickom Bristole, sa rímskemu starostovi Robertovi Gualtieriovi ospravedlnil po tom, čo do steny kolosea kľúčom vyryl „Ivan + Hayley 23“. Muž, ktorého talianska polícia po päťdňovom pátraní identifikovala ako turistu z Anglicka, v liste napísal, že si až teraz uvedomil „závažnosť spáchaného činu“.

„Týmito riadkami sa chcem Talianom a celému svetu od srdca a úprimne ospravedlniť za škody spôsobené na majetku, ktorý je skutočne dedičstvom celého ľudstva,“ uviedol v liste. Publikoval ho denník Il Messaggero.

Muž, ktorému hrozí vysoká pokuta a možno aj väzenie, tiež pochválil tých, ktorí „obetavo, starostlivo a s nasadením strážia neoceniteľnú historickú a umeleckú hodnotu Kolosea“. Dodal, že sa „s hlbokým štúdiom o starobylosti pamiatky dozvedel až potom, k čomu bohužiaľ došlo“.

Strážnikov video nezaujímalo

Muža v modrom kvetovanom tričku pri čine nakrútil americký turista, ktorý video umiestnil na server YouTube. Podľa jeho slov strážcovia Kolosea o záznam nejavili záujem.

Zábery, na ktorých Američan vandalovi smeruje vulgárne nadávky, sa vzápätí rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach. O muža sa až potom začala zaujímať talianska polícia. Dimitrova vyšetruje pre poškodzovanie kultúrneho dedičstva.

V prípade odsúdenia hrozí vandalovi pokuta od 2,5-tisíca do 15-tisíc eur. Hrozí mu tiež trest odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov. Jeho priateľku Hayley vyšetrovaniu nepodrobujú, hoci by ju podľa talianskych médií mohli považovať za spoluvinníka.

Dimitrov právnik Alexandro Maria Tirelli povedal denníku Il Messaggero, že „mladík je príkladom cudzinca, ktorý sa ľahkovážne domnieva, že v Taliansku je dovolené všetko, dokonca aj taký čin, aký by bol v ich krajine prísne potrestaný. „

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet