Na hlavný obsah

Ukrajina možno upustí od bojkotu budúcoročných olympijských hier v Paríži

Dôvodom je postoj Medzinárodného olympijského výboru.

Ukrajina možno upustí od bojkotu budúcoročných olympijských hier v Paríži
Muž kráča okolo olympijských kruhov pred radnicou. Foto: TASR/AP

Ukrajina by mohla zmeniť svoj postoj v súvislosti s možným bojkotom budúcoročných olympijských hier v Paríži. A to v prípade ak na nich budú môcť súťažiť športovci z Ruska a Bieloruska. Ako referuje web news.sky.com, ukrajinský minister športu Vadym Hutcajt to naznačil krátko po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu (26. 7.) formálne zakázal Rusku a Bielorusku štartovať na OH.

MOV formálne pozval národy sveta, aby sa presne o rok stretli v Paríži na olympijských hrách. S výnimkou Rusov a Bielorusov. Stále však nepotvrdil, či budú môcť ich športovci súťažiť pod piatimi kruhmi s nezávislým štatútom pod olympijskou vlajkou.

Ukrajina už v apríli oznámila kontroverzný postoj. Zakazuje svojim národným športovým tímom súťažiť na medzinárodných podujatiach s účasťou športovcov z Ruska a Bieloruska.

Politiku však kritizovali niektorí ukrajinskí športovci, ktorí tvrdili, že plošný zákaz by bol príliš tvrdý a Ukrajina by sa sama pripravila o zastúpenie na medzinárodnej scéne.

„Začali sme diskusie s prezidentmi federácií, so samotnými federáciami, so športovcami. Ak sa tak stane, zúčastníme sa alebo nie? Rozhodnutie ešte nepadlo, a preto zatiaľ nie je žiadne zľahčovanie,“ poznamenal Hutcajt.

Účasť pod neutrálnou vlajkou

Niekdajší šermiar a zlatý medailista z OH 1992 v Barcelone už skôr tento týždeň naznačil, že Ukrajina zvažuje účasť svojich športovcov na všetkých kvalifikačných súťažiach na budúcoročné olympijské hry v Paríži. A to aj keď sa na nich zúčastnia pod neutrálnou vlajkou reprezentanti Ruska a Bieloruska.

Hutcajt zdôraznil, že Ukrajina sa snažila zabrániť účasti Ruska a Bieloruska na olympijských hrách a dosiahla to: „Vlajka a iné symboly Ruska a Bieloruska tam nebudú. Čo sa týka účasti našich športovcov, momentálne zvažujeme, vedieme diskusiu, každý deň si túto otázku vyjasňujeme so všetkými prezidentmi federácií a v blízkej budúcnosti spoznáme naše spoločné rozhodnutie.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport