Na hlavný obsah

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili za päť týždňov toľko územia, koľko Rusi zabrali v priebehu pol roka

Späť získali približne 253 kilometrov štvorcových územia.

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili za päť týždňov toľko územia, koľko Rusi zabrali v priebehu pol roka
Ukrajinskí vojaci strieľajú z granátometu. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili za päť týždňov protiofenzívy toľko územia, koľko Rusi zabrali v priebehu pol roka. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Podľa správ z pondelka (10. 7.) sú ruské pozemné komunikačné linky a Bachmut pod palebnou kontrolou ukrajinských síl. Zdroje z Ukrajiny i Ruska nedávno tvrdili, že ukrajinské sily postupujú na bachmutskom fronte a na jeho juhozápadných okrajoch, pričom uviedli, že určité geografické faktory by mohli poskytnúť ukrajinským vojakom palebnú výhodu.

Okrem toho analytici z ISW uvádzajú, že ukrajinskí vojaci sa 10. júla zapojili do protiofenzívnych akcií najmenej v troch rôznych oblastiach frontovej línie.

Na základe vlastného súboru geografických údajov ISW určil, že od začiatku ukrajinskej protiofenzívy 4. júna ukrajinské sily získali späť približne 253 kilometrov štvorcových územia. Analytici podotýkajú, že ukrajinské údaje sa líšia od údajov ISW v dôsledku rôznych prístupov k výpočtom.

Pre porovnanie, od 1. januára ruské jednotky dobyli celkovo 282 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. Za päť týždňov tak ukrajinské sily oslobodili takmer toľko územia, koľko ruské jednotky zabrali v priebehu šiestich mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet