Na hlavný obsah

Ukrajinský autobus pašoval na Slovensko vzácny nerast v hodnote desiatok tisíc eur

Michalovskí colníci vodiča odhalili.

Ukrajinský autobus pašoval na Slovensko vzácny nerast v hodnote desiatok tisíc eur
Jantár. Foto: RTVS

Colníci z Michaloviec odhalili nelegálny dovoz jantáru. Nerasty za desiatky tisíc eur prevážal cez hranice ukrajinský autobus. Jantár bol v špeciálnom úkryte.

Minulý štvrtok (27. 7.) po polnoci prešiel na územie Slovenska cez hraničný priechod Vyšné Nemecké autobus pravidelnej linky Užhorod – Košice. Vodič autobusu príslušníkom finančnej správy povedal, že nevezie žiadny tovar. Pri colnej prehliadke našli biele vrecia.

„V dvanástich textilných vreciach opatrených plombou bolo takmer 100 kilogramov neopracovaných nerastov neznámeho pôvodu, rôznych tvarov, veľkostí a farieb pripomínajúcich jantár. Znalec vyčíslil hodnotu pašovaného jantáru vo výške 42-tisíc eur,“ priblížila hovorkyňa colného úradu Jana Nimrichterová.

Keďže vodič autobusu prevoz jantáru zatajil a nevedel predložiť žiadne doklady o jeho pôvode a hodnote, tovar mu zaistili.

Pašovanému jantáru sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Lucia Benetinová:

„Na miesto bol privolaný vyšetrovateľ finančnej správy, ktorý začal trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného. O osude zaisteného jantáru pochádzajúceho z nezákonného dovozu bude rozhodovať súd v trestnom konaní,“ dodala hovorkyňa.

Nelegálny prevoz jantáru cez hranice neriešili colníci prvýkrát. V minulých rokoch ho pri colnej prehliadke zaistili v nákladnom železničnom vagóne, v batožinovom priestore osobného auta či vo vystuženej konštrukcii pod rezervnou pneumatikou.

„V týchto prípadoch nelegálneho dovozu jantáru súd rozhodne o prepadnutí tovaru v prospech štátu. Pričom nerast odovzdala finančná správa Puncovému úradu Slovenskej republiky, ktorý je podľa zákona o puncovníctve v týchto prípadoch správcom majetku štátu,“ uviedol riaditeľ Puncového úradu SR Vladimír Balaščák.

Cena jantáru sa na Slovensku pohybuje od 100 až po štyritisíc eur za kilogram v závislosti od jeho kvality, farby a tvaru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny