Na hlavný obsah

V Británii evidujú stále viac útokov psov na poštárky a poštárov

Medziročne množstvo incidentov rapídne stúplo.

V Británii evidujú stále viac útokov psov na poštárky a poštárov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vo Veľkej Británii došlo od 1. apríla 2022 do 31. marca 2023 k 1 916 útokom psov na poštárky a poštárov. To je o 14 percent viac ako v rovnakom období pred rokom, keď došlo k 1 673 útokom. Na každý týždeň tak pripadá v priemere takmer 37 útokov. Oznámila to Kráľovská pošta (Royal Mail), informovala v stredu agentúra PA Media.

Niekoľko „posties“, ako v Británii prezývajú poštárov, bolo vážne zranených. Najhoršie dopadla žena, ktorú museli po útoku operovať a niekoľko mesiacov nemohla pracovať. Psa museli utratiť.

Najviac útokov (65) bolo zaznamenaných v okolí mesta Tunbridge Wells ležiaceho na juhovýchode Anglicka. Nasledujú severoírska metropola Belfast s 56 a Sheffield v severnom Anglicku a 50 útokmi.

Takmer polovica nahlásených incidentov (47 percent) sa stala pri vchodových dverách, 27 percent v záhrade alebo na príjazdovej ceste a šesť percent na ulici alebo ceste. Poštári v dôsledku napadnutia psami chýbali v práci celkovo 3 014 dní.

Kráľovská pošta preto vyzvala majiteľov psov na podniknutie primeraných krokov k tomu, aby ich miláčikovia nepredstavovali nebezpečenstvo pre okolie.

Zároveň upozornila na rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2020, v ktorom sa uvádza, že majitelia psov alebo tí, ktorí sa o psa starajú, môžu byť stíhaní, ak zvieratá majú voľný prístup k poštovej schránke a spôsobia zranenie doručovateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet