Na hlavný obsah

Viacerí absolventi medicíny sa chcú po štúdiu v zahraničí vrátiť. V mnohých nemocniciach ich však nechcú prijať

Sťažujú sa aj na šikanu nadriadených lekárov.

Viacerí absolventi medicíny sa chcú po štúdiu v zahraničí vrátiť. V mnohých nemocniciach ich však nechcú prijať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viacerí absolventi medicíny sa chcú po štúdiu v zahraničí vrátiť, no v mnohých slovenských nemocniciach pre nich nemajú miesto. Slovensko tak prichádza každý rok o desiatky lekárov. V susednom Česku študovalo v tomto školskom roku najviac slovenských medikov za posledných 20 rokov.

Kým v roku 2001 študovala medicínu v Českej republike len necelá tisícka slovenských študentov, dnes je ich už takmer 2 300. Kristína je čerstvou absolventkou Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Chcela sa vrátiť na Slovensko, no v slovenskej nemocnici sa stretla s nepríjemným prístupom.

„Sami lekári, ktorí pracovali na tom konkrétnom oddelení sa vyjadrili, že akonáhle prídete s nejakým návrhom zlepšenia vy a nie váš nadriadený, tak vás udupú pod zem,. Budete chodiť k tým najhorším možným prípadom, budete mať tie najhoršie služby, takže aj toto ma odradilo,“ vysvetlila absolventka medicíny Kristína Tvrdá.

Slovenským absolventom medicíny v zahraničí sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Nakoniec sa rozhodla pre nemocnicu v Olomouci. Lekárske odborové združenie (LOZ) v tejto súvislosti tvrdí, že niektoré nemocnice mladých lekárov nechcú vôbec prijímať.

„Slovensko má málo lekárov. Paradoxne, noví lekári, ktorí tu vzniknú alebo sa hlásia z Čiech, tak často slovenské nemocnice nenájdu voľné miesto,“ spresnil predseda LOZ Peter Visolajský.

Veľké fakultné nemocnice, do ktorých sa medici najčastejšie hlásia na otázky RTVS nereagovali. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, pod ktorú patrí 83 menších nemocníc, tvrdí, že oni s tým problém nemajú.

„Medici, ktorí sa hlásia, dostávajú odpoveď. Sú pozývaní na pohovory a veľká časť je prijímaná do nemocníc,“ uviedol prezident Petko.

Rezort o probléme vie

Ministerstvo zdravotníctva o ťažkostiach s prijímaním nových absolventov medicíny vie, prieskum si urobilo v desiatich nemocniciach.

„Uvedomili sme si, že je potrebné hovoriť nielen o mzde, ktorá je jedným z tých stabilizačných prvkov, ale aj o tom, v akom prostredí mladý lekár pracuje,“ vysvetlila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Monika Jankechová.

Vzniká aj nový projekt, na ktorom ministerstvo spolupracuje s lekárskou komorou. V rámci neho bude poverený lekár pomáhať mladým kolegom.

„V najbližšom období prídu riaditelia na poradu na ministerstvo a budeme v jednom bode hovoriť o organizačnej kultúre včasného odpovedania a prejavenia záujmu, aby teda do nemocníc prichádzali,“ dodala Jankechová.

Udržať si mladých absolventov medicíny bude podľa odborníkov výzva na najbližšie roky, už teraz v systéme chýba tritisíc lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko