Na hlavný obsah

Vo Wimbledone uvidíme súboj najvyššie nasadených: Alcaraz a Djokovič postúpili do finále

Djokovič má na dosah 24. singlový grandslamový titul.

Vo Wimbledone uvidíme súboj najvyššie nasadených: Alcaraz a Djokovič postúpili do finále
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone sa stretnú najvyššie nasadení hráči Španiel Carlos Alcaraz a Srb Novak Djokovič.

Alcaraz zdolal v druhom piatkovom semifinálovom súboji ruského tenistu Daniila Medvedeva 6:3, 6:3, 6:3. Djokovič si predtým poradil s Talianom Jannickom Sinnerom takisto v troch setoch 6:3, 6:4 a 7:6 (4).

Pre 20-ročného Alcaraza pôjde po vlaňajšom triumfe na US Open o druhé grandslamové finále v kariére. Líder svetového rebríčka a najvyššie nasadený hráč má s Djokovičom zatiaľ vyrovnanú bilanciu 1:1.

V úvode duelu medzi Alcarazom a tretím nasadeným Medvedevom si obaja hráči držali svoj servis. Až do ôsmeho gemu si ani jeden z nich nevytvoril brejkbal. Ako prvý sa k nemu za stavu 4:3 dopracoval Alcaraz, súperovi odskočil na 5:3 a následnou čistou hrou v deviatom geme ukončil prvé dejstvo.

Alcaraz odvrátil v druhom geme druhého setu brejkbal a v následnom geme vzal súperovi podanie. Postupne mu odskočil na 5:3 a deviaty gem ukončil pri podaní súpera ďalším brejkom. Medvedev neudržal svoj servis ani v úvode tretieho setu, v ktorom rýchlo prehrával 0:3.

Carlos Alcaraz
Španielsky tenista Carlos Alcaraz postúpil do svojho druhého grandslamového finále. Foto: TASR/AP

Od stavu 3:1 pre Alcaraza videli diváci štyri brejky za sebou. Za stavu 5:3 sa Španiel dostal k prvému mečbalu, ktorý premenil po jednej z najkrajších výmen v zápase. „Nemôžem tomu uveriť. Prepracovať sa do finále Wimbledonu je jeden z mojich splnených snov.

Záver semifinálového zápasu bol náročný, človek musí byť stále koncentrovaný. Stál proti mne výborný hráč, ktorý nechce nikdy prehrať a je neskutočné, koľko toho dokáže vybehať. Donútil ma, aby som dostal zo seba to najlepšie. Finále bude ťažké, ale budem bojovať, to môžem sľúbiť.

Budem si veriť, že ho (Djokoviča) môžem zdolať. O tom, že budem hrať finále Wimbledonu, som sníval, odkedy som začal hrať tenis. Takže nastal čas, keď sa toho nemôžem báť, ale tešiť sa na to,“ uviedol Alcaraz v prvom pozápasovom rozhovore.

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz má v doterajšej zbierke jeden grandslamový titul z US Open. Na Wimbledone sa pokúsi pridať ďalší. Foto: TASR/AP

Jeho finálovým súperom bude Djokovič, druhý nasadený obhajca wimbledonského titulu zdolal Taliana Sinnera rovnako v troch setoch. V nedeľu o 15.00 SELČ ho čaká deviate wimbledonské finále v kariére a piate za sebou.

Djokoviča čaká rekordné finále

Bude to jeho rekordné 35. singlové finále na turnajoch veľkej štvorky. Doteraz na nich dosiahol 23 triumfov. V ôsmich súbojoch o prvenstvo na tráve All England Clubu doteraz prehral iba raz – v roku 2013 s domácim Britom Andym Murrayom.

Djokovič zvíťazil aj vo štvrtom vzájomnom zápase so Skinnerom, ôsmemu nasadenému hráčovi nedovolil odplatu za vlaňajšiu wimbledonskú prehru vo štvrťfinále. „Bolo to vyrovnanejšie, než hovorí skóre 3:0. Povzbudilo ma, že som tretí set dotiahol do tajbrejku. Môj súper ukázal, že je veľký talent. Ja mám radosť z toho, že som stále súčasť tejto generácie. Snažím sa vracať tomuto športu to, čo mi dal. Cítim sa určite lepšie než na 36 rokov. Mám stále veľa motivácie a inšpirácie,“ poznamenal Djokovič bezprostredne po stretnutí.


Srbovi vyšiel vstup do zápasu, keď po troch gemoch viedol 3:0. Po úspešnom Djokovičovom brejku v druhom geme si obaja hráči podržali podania a Srb zužitkoval už prvý setbal. Ani v druhom dejstve sa Sinnerovi nepodarilo brejknúť súpera, ktorý získal súperove podanie v tretej hre, náskok 2:1 následne potvrdil na svojom servise a dotiahol set do víťazného konca.

Novak Djokovič po postupe do finále
Novak Djokovič po postupe do finále Wimbledonu. Foto: TASR/AP

V dramatickom treťom sete si obaja postrážili svoje podania. Sinner mal za stavu 5:4 dva setbaly, ale nevyužil ich. Djokovič dokázal vyrovnať a hoci v tajbrejku prehrával 0:2 aj 1:3, napokon ho získal pre seba, keď premenil hneď prvý mečbal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport