Na hlavný obsah

Vybaviť povolenie na omšu v prírode trvá aj celé mesiace. Poslanci našli možné riešenie

Schvaľovacie konanie blokujú mimovládne organizácie.

Vybaviť povolenie na omšu v prírode trvá aj celé mesiace. Poslanci našli možné riešenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vybaviť povolenie na omšu v prírode, napríklad pri kaplnke na Kysuciach, trvá aj celé mesiace. Schvaľovacie konanie totiž blokujú mimovládne organizácie.

Po odvysielaní reportáže o rušení omší sa o problematiku začali zaujímať poslanci parlamentu. Našli riešenie ako zdĺhavý proces skrátiť a pripomienky aktivistov obísť.

Po tom, čo kysucké obce dostali pokuty za organizáciu omší v prírode, začali ich hromadne rušiť. Potrebujú totiž povolenie od okresného úradu.

Do procesu však vstupujú občianske združenia, ktoré spravidla v posledný možný deň posielajú pripomienky. Schvaľovanie podujatia sa tak natiahne aj na viac ako pol roka.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Súčasná legislatíva ani medzinárodné záväzky neumožňujú konkrétne neziskovky vylúčiť z konaní,“ priblížil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Omšu v prírode namietalo napríklad občianske združenie Nufia. Čo im prekáža neuviedli. Na naše správy tiež nereagovali. Ďalším združením bolo Žilina – zelené mesto.

„V stanovisku štátnych ochranárov chýbali pre nás tak podstatné veci, ako maximálny počet vozidiel, ktoré budú vchádzať do územia, ako aj miest,o kde môžu parkovať tak, aby nepoškodzovali prírodu, prípadne náš nesúhlas s reprodukovanou hudbou,“ vysvetlil Lukáš Bokůvka z OZ Žilina – zelené mesto.

Menej byrokracie

Združenie tiež požadovalo vytýčenie presnej príjazdovej trasy pre autá. Obce chcú pripomienky verejnosti a aktivistov obísť. Riešením je využitie inštitútu vyhradeného miesta. Okresný úrad by tak vyčlenil priestor, kde by povolenie nebolo potrebné.

„Výhodou takéhoto návrhu je, že sa nemusí vydávať v rámci správneho konania a vyjadruje sa k nemu len Správa Chránenej krajinnej oblasti a vie sa vydať tak, že pokryje ešte aj túto sezónu,“ hovorí bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

„Toto riešenie je vyhovujúce aj z dôvodu toho, že by nebolo potrebné toľko administratívnych a byrokratických záležitostí, aby si obec musela na každé podujatie podávať povolenie,“ zdôraznil starosta obce Klokočov Radoslav Zajac.

Okresný úrad v Žiline už požiadal štátnych ochranárov o stanovisko. Úradníci ešte čakajú na oficiálnu žiadosť od obcí. Či bude možné vyňať časť chránenej oblasti na organizáciu duchovných podujatí rozhodne Okresný úrad v Žiline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko