Na hlavný obsah

Vypravili slovenský Orient Express. Cestujúcich čaká trojdňová jazda cez dominanty kraja

Vo vlaku strávia dve noci a budú sa v ňom aj stravovať.

Vypravili slovenský Orient Express. Cestujúcich čaká trojdňová jazda cez dominanty kraja
Expres s názvom Za horami za dolami. Foto: RTVS

V Banskej Bystrici vypravili zážitkový vlak. Expres Za horami za dolami, prezývaný aj slovenský Orient Express, prevezie cestujúcich cez najatraktívnejšie dominanty kraja. Na pasažierov čaká trojdňová trasa. Vo vlaku strávia dve noci a budú sa v ňom aj stravovať.

„Má dva spacie vozne a jedálenský vozeň, čiže bude strava priamo vo vlaku. Je tam aj nejaký bufet na zábavu. Lôžkové vozne majú štvor a dvojmiestne kajuty alebo kabíny. Každá je vybavená tak, aby sa návštevníci počas jazdy cítili čo najviac komfortne,“ priblížil výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Keďže ide o historický vlak, aj jedlo sa snažili čo najviac prispôsobiť dobe. Na cestujúcich čaká trasa dlhá 608 kilometrov, viac ako 40 tunelov, päť viaduktov a niekoľko zastávok.

„Od hradu v Slovenskej Ľupči, cez depo Telgárt a Chmarošský viadukt, až po kúpele Číž alebo prehliadku mesta Lučenec. Následne takou čerešničkou na torte bude prehliadka mesta Kremnica,“ spresnila predsedníčka krajskej organizácie cestovného ruchu Daniela Volenská.

Aj napriek tomu, že vlak má takmer 70 rokov, sa v jeho útrobách ukrýva zaujímavá technika. Už v budúcom roku plánujú organizátori zážitkového vlaku zaujímavé novinky. Československé vozne z 50. rokov plánujú vymeniť za historické vozne z 19. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny