Na hlavný obsah

Vysoké teploty pocítili ľudia na celom Slovensku. Niektorí museli pracovať pri extrémnych podmienkach

Viacerí zamestnávatelia skracovali pracovný čas.

Vysoké teploty pocítili ľudia na celom Slovensku. Niektorí museli pracovať pri extrémnych podmienkach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najteplejší deň od začiatku roka pocítili ľudia na celom území Slovenska. Pre vysoké teploty viacerí zamestnávatelia skracovali pracovný čas. Sú však povolania, v ktorých to nie je možné. Redaktori RTVS zmapovali situáciu v regiónoch.

Extrémne podmienky na prácu majú v týchto dňoch napríklad kuchári. Peter z Trenčína pracuje pri horúcej peci 15 hodín denne. Osvieženie nachádza paradoxne na slnečnej terase, kolegyne mu na schladenie nosia limonády.

Slnečné lúče svojou intenzitou nešetrili ani na budovách v trenčianskej nemocnici. Zdravotné sestry sa snažia pacientom uľaviť od horúčav, ako len vedia, teploty zrážajú na nižšie hodnoty.

„Väčšina našich pracovísk je zabezpečená pevnou alebo mobilnou klimatickou jednotkou. Operačné sály sa chladia špeciálnou vzduchotechnikou,“ priblížila hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová.

Radosť z aktuálnych teplôt majú prevádzkari kúpalísk. Pred otvorením toho trenčianskeho sa tvoril dlhý rad. „Je to cítiť. Keď sú teploty nad 30, pritiahne to ľudí. Všetci chcú ísť na kúpalisko sa schladiť,“ uviedol správca letného kúpaliska Róbert Buchel.

Povinnosti zamestnávateľov

Aj deti sú počas horúčav vystavené veľkej záťaži. V letných táboroch majú vtedy napríklad stopku namáhavé tury. Naopak, animátori zapájajú deti do hier, kde nechýba voda. Deti v tábore Kysak – Brezie vedia ako na horúčavy.

„Stále ich upozorňujeme, aby sa napili. Aj oddieloví vedúci ich upozorňujú, my ich upozorňujeme cez rádio, tak deti chodia a pijú,“ povedal vedúci detského tábora Ladislav Klein. Obľubujú aj schladenie pod vodnou hmlou.

Horúčavám na Slovensku sa v spravodajstve RTVS venovali redaktorky Dominika Kusá, Diana Murdziková a redaktor Peter Mútňan:

Krátko po dvanástej hodine, teplota vzduchu presiahla 30 stupňov Celzia a teplota asfaltu sa blíži k 150 stupňom. Aj v takýchto náročných podmienkach pracujú cestári pri Hontianskych Nemciach.

Traktoristi strávia osem až desať hodín na poli aj počas najväčších horúčav. „Stále musím ísť pod klímou. Tak predsa aj prevodovka, motor to tu hreje a otvoriť okno sa tu nedá,“ hovorí traktorista Juraj Šimko z Poľnohospodárskeho družstva Badín.

Pri nadmernej záťaži spôsobenej teplom musí zamestnávateľ zabezpečiť svojim zamestnancom pitný režim. „Koľko litrov vody vypotím, to neviem, ale vypijem určite 1,5-litrovú fľašku,“ dodal traktorista.

Pri práci počas vysokých teplôt by sme nemali zabúdať na pravidelný pitný režim a dostatočne dlhé prestávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko