Na hlavný obsah

Za mreže putujú ďalší dvaja muži zadržaní počas akcie Venal. Strávia tam 15 rokov, rozhodol Najvyšší súd

Súd zamietol ich odvolania proti vlaňajšiemu rozsudku.

Za mreže putujú ďalší dvaja muži zadržaní počas akcie Venal. Strávia tam 15 rokov, rozhodol Najvyšší súd
Na snímke budova Najvyššieho súdu (NS) SR na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR

Členovia organizovanej skupiny z okolia Serede Roman Lakatoš a Milan Mičani dostali za drogovú trestnú činnosť 15-ročné tresty väzenia. V utorok (25. 7.) o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zamietol odvolania obžalovaných proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Dvojicu zadržali v rámci policajnej akcie Venal.

Lakatoš a Mičani sú vinní z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok. Trest si odpykajú v ústave so stredným stupňom stráženia. Lakatoš dostal aj ochranný dohľad v trvaní jedného roka, Mičani v trvaní dvoch rokov.

Mičani vo svojom odvolaní prostredníctvom obhajoby namietal príslušnosť Špecializovaného trestného súdu. Hovoril o účelovej nadkvalifikácii skutku. Prvostupňový súd sa podľa neho opieral o výpovede tzv. kajúcnikov, ktorí mali napokon znížené tresty.

Aj Lakatošova obhajoba namietala, že ŠTS nemal vo veci konať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhol odvolania zamietnuť ako nedôvodné, čomu odvolací súd vyhovel.

Predseda senátu NS SR Juraj Kliment poukázal na to, že dvojicu usvedčuje viacero spolupracujúcich obvinených a ďalšie dôkazy. V súvislosti s argumentáciou, že prípad nemal na prvom stupni rozhodovať ŠTS, si podľa odvolacieho súdu obhajoba nesprávne vykladá Trestný poriadok. „Tu nešlo o konanie, ktoré by nesúviselo s ostatnými obvinenými,“ zdôraznil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodnutie odvolacieho súdu víta, keďže odráža názor prokuratúry. „Prvostupňový rozsudok sme považovali za zákonný, rovnako aj konanie, ktoré mu predchádzalo. Tresty považujeme za primerané,“ podotkol.

Obhajoba Mičaniho zváži po porade s klientom podanie dovolania. „Nezdala sa nám v poriadku argumentácia, čo sa týka hmotnoprávneho dokazovania, a takisto máme názor, že ŠTS nebol vo veci príslušný konať,“ povedal.

Za mrežami je ďalších sedem ovinených

Lakatoš a Mičani podľa obžaloby odpredávali nižšie postaveným dílerom pervitín v hodnote desiatok tisíc eur. Na utorkovom verejnom zasadnutí neboli prítomní. Mičani dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, v prípade Lakatoša sa konalo ako proti ušlému.

V apríli potvrdil NS SR nepodmienečné tresty odňatia slobody ďalším siedmim členom drogového gangu z okolia Serede. Policajné akcie Venal 1 až 6 sa zamerali na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy.

Obvinených bolo viac ako 70 osôb. Na čele organizovanej skupiny mal stáť Slavomír Weiss, ktorý je právoplatne odsúdený na 24 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko