Na hlavný obsah

Zariadenia sociálnych služieb potrebujú výpomoc. Brigádnici opatrovateľky zastúpiť nemôžu, zákon im to nedovoľuje

Ministerstvo zdravotníctva zmenu v súčasnosti neplánuje.

Zariadenia sociálnych služieb potrebujú výpomoc. Brigádnici opatrovateľky zastúpiť nemôžu, zákon im to nedovoľuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V zariadeniach sociálnych služieb brigádujú viac ako dve stovky ľudí. Zastúpiť opatrovateľky, napríklad počas dovoleniek, však nemôžu. Nedovoľuje to zákon.

Lenka Čopíková pracuje ako zdravotná sestra v zariadení sociálnych služieb dva roky. So seniormi však robí už od ukončenia štúdia. Hovorí, že práca s nimi je náročná nielen psychicky, ale najmä fyzicky.

„Musíme ich polohovať a aj keď ich vysádzame z postelí, tak aj vtedy treba silu. Niekedy to musíme robiť aj dve, mali sme aj klientov, čo sme museli aj tri zdvíhať,“ hovorí zdravotná sestra v ZSS vo Veľkom Bieli Lenka Čopíková.

Zamestnankyne sa zhodujú, že brigádnici by najmä v lete mnohým zariadeniam sociálnych služieb pomohli. Študenti síce v zariadeniach vypomáhať smú, no plnohodnotne nahradiť opatrovateľky už nie.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„To by bola najväčšia pomoc keby mohli prísť. Škoda, že u nás to nie je možné, vlastne by nám pomohli aj s klientmi, čo sa týka komunikácie. Vedeli by sme si rozdeliť aj ten dohľad, lebo predsa tí starší ľudia už majú určitý typ demencie a majú tendenciu aj chodiť, nevedia čo robia, nevedia kam idú,“ približuje Čopíková.

Rezort zdravotníctva zmenu neplánuje

„Zatiaľ to nemáme legislatívne vyriešené, ako to majú v Čechách. Navyše to nezapočítavajú do praxe, čiže by sme to potrebovali legislatívne nastaviť,“ vysvetľuje Jozef Božik.

Ministerstvo zdravotníctva zmenu v súčasnosti neplánuje. Rezort práce argumentuje, že aj u nás môžu študenti brigádovať na pozíciách opatrovateliek. Musia však na to absolvovať kurz.

„A to v rozsahu najmenej 220 hodín,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Kristína Korenková.

„My ako zariadenie, a verím, že aj iné zariadenia, vedia nastaviť vhodný adaptačný proces aj pre študentov. Aby sa, možno aj pomalšími krokmi, stali plnohodnotnými zamestnancami,“ hovorí vedúci opatrovateľského úseku ZSS Veľká Lomnica Róbert Odmorek.

V mnohých zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku majú dlhodobý problém s nedostatkom zamestnancov. Zariadenia, ktoré RTVS oslovila nám potvrdili, že by vedeli prijať hneď aj dvoch až troch zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko