Na hlavný obsah

Zbierka na Boženu pre Ukrajinu dosiahla dôležitý míľnik – slovenský odmínovač ide do výroby

Doteraz sa podarilo vyzbierať viac ako 253-tisíc eur.

Zbierka na Boženu pre Ukrajinu dosiahla dôležitý míľnik – slovenský odmínovač ide do výroby
Odmínovacie zariadenie slovenskej výroby Božena 5. Foto: Mier Ukrajine

Iniciatíva Darček pre Putina, ktorá na Slovensku odštartovala svoju činnosť zbierkou na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby, je v polovici cesty k cieľu.

S pomocou partnerov sa doteraz podarilo vyzbierať viac ako 253-tisíc eur. To predstavuje približne 30 percent z celkovej cieľovej sumy zbierky, ale zároveň ide o 40 percent z ceny samotného odmínovacieho zariadenia Božena 5.

Podľa dohody organizátorov zbierky a výrobcu Way Industries sa po zaplatení 200-tisíc eur začne s výrobou odmínovača určeného chersonským hasičom.

„Božena 5 stojí na špičkovej technológii preverenej vo viacerých misiách OSN. Sme radi, že práve náš krupinský a slovenský produkt je predmetom zbierky. Sme pripravení náš záväzok dodržať a dodať Boženu na Ukrajinu v požadovanej kvalite a načas. Týmto môžeme prehlásiť, že spúšťame výrobu,” povedal Bronislav Balga, CEO Way Industries.

Zbierku, na ktorú verejnosť prispieva prostredníctvom platforiem www.darcekpreputina.eu
a www.donio.sk, oficiálne spustili 8. mája pred ukrajinským veľvyslanectvom podujatím Nie je to hra – pošlime Boženu na Ukrajinu.

Zničenie Kachovky zhoršilo situáciu s mínami

Ukrajinský traktor – symbol hrdinstva ukrajinských farmárov – vtedy demonštratívne zničil niekoľko atráp tankových mín. Ukrajina má dnes s mínami ešte väčší problém, ako sme si mysleli. Podľa oficiálnych zdrojov je mínami pokrytá plocha veľká ako polovica Nemecka. 

Niektoré zdroje uvádzajú, že zamínovaných je až 300-tisíc štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Situáciu s mínami ešte zhoršilo zničenie priehrady Kachovka.

„Chceme sa poďakovať ľuďom za každé jedno euro. Peniaze posielajú aj starší ľudia, ktorí sami majú málo. Sledujeme vysokú mieru solidarity s Ukrajincami, ktorí bránia aj našu slobodu. Mimoriadne si to vážime a urobíme maximum, aby sme vyzbierali celú sumu. Plánujeme pokračovať aj na veľkých letných festivaloch,” hovorí Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine.

Božena aj podľa slovenských ženistov, ktorí slúžili na misiách OSN v bývalej Juhoslávii či v Afganistane, reálne zachraňuje životy. 

„Od veliteľa slovenského mierového práporu v rámci misií modrých prilieb a experta na nástražné systémy, pána plukovníka Štefana Jangla, vieme, že počas piatich rokov odmínovacích prác v Juhoslávii im Božena mimoriadne pomáhala na mínových poliach, ako aj v zastavaných oblastiach. Žiadny zo šesťsto slovenských ženistov pri náročnej práci nezahynul. Aj s pomocou Boženy odmínovali naši ženisti stovky kilometrov. Veríme, že ju chersonským hasičom spoločne pošleme na pomoc najneskôr do konca roka,” hovorí Dodo Dobrík z  projektu Darček pre Putina.

Na Ukrajine do konca roka

Zbierka na Boženu nedávno získala aj záštitu ministerstva obrany.  Boženu by mali vyrobiť najneskôr v novembri a do konca roka ju dopravia na Ukrajinu.

Cieľová suma na nákup odmínovacieho zariadenia slovenskej výroby s príslušenstvom je 650-tisíc eur. Cena zahŕňa aj výcvik hasičského EOD (likvidácia výbušnej munície) tímu na Ukrajine, dopravník, vybavenie pre hasičský EOD tím (prvky balistickej ochrany, detektory a menšie vybavenie), ako aj dopravu na miesto určenia. Výrobca Way Industries v cene zabezpečí výcvik obsluhy. 

Logistiku projektu má na starosti nezisková organizácia Team4Ukraine tvorená prevažne vojakmi v aktívnych zálohách, ktorí na Ukrajine pomáhajú od roku 2017. Team4Ukraine je dlhodobým partnerom iniciatívy Darček pre Putina a zabezpečila už doručenie viacerých zariadení na miesto určenia.

Team4Ukraine po úspešnom ukončení zbierky zabezpečí doručenie Boženy hasičskému zboru v Chersonskej oblasti, ktorý bude mať na starosti likvidáciu mín.

Odmínovaciemu zariadeniu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko