Na hlavný obsah

Irán pritvrdzuje voči ženám, mravnostná polícia im môže zhabať auto

Irán voči ženám naďalej sprísňuje pravidlá obliekania.

Irán pritvrdzuje voči ženám, mravnostná polícia im môže zhabať auto
Ženy protestujú proti iránskej vláde pred Iránskym konzulátom v Istanbule. Foto: TASR/AP

Iránske úrady v posledných mesiacoch zintenzívnili postup voči ženám za porušovanie prísnych pravidiel obliekania. „Medzinárodné spoločenstvo nesmie nečinne stáť, zatiaľ čo iránske úrady zintenzívňujú svoj útlak voči ženám a dievčatám,“ uviedla generálna riaditeľka Amnesty International (AI) Agnes Callamardová.

AI pripomenula, že iránska polícia oznámila obnovenie hliadok na dohľad pravidiel obliekania. Viac než milión žien už podľa AI dostalo prostredníctvom textovej správy varovanie, že im zhabú autá v prípade, ak v nich budú počas kontroly nezahalené.

Callamardová uviedla, že polícia pri dohliadaní na pravidlá využíva technológie na hromadné sledovanie, ktoré sú schopné rozoznať totožnosť žien v automobiloch a na verejných priestranstvách.

Stovky hotelov, reštaurácií, lekární a nákupných stredísk v Iráne museli zatvoriť svoje prevádzky, pretože odmietli dodržiavanie pravidiel zahaľovania. Ženám v Iráne zase odmietajú prístup k vzdelaniu, bankovým službám či verejnej doprave, dodala AI.

Protest v Iráne

Irán vlani v septembri zasiahla vlna protestov v reakcii na smrť 22-ročnej Kurdky Mashy Amíníovej. Zomrela vo väzbe tri dni po zadržaní mravnostnou políciou v Teheráne, údajne za nedodržanie pravidiel v oblasti obliekania.

Niektorí iránski politici po vypuknutí protestov presadzovali zmiernenie pravidiel a objavili sa aj návrhy – hoci nepotvrdené – na rozpustenie mravnostnej polície. AI však uviedla, že iránske úrady od apríla postup v spojitosti s pravidlami obliekania žien znovu zintenzívnili.

Ženy v Iráne si od Islamskej revolúcie v roku 1979 musia na verejnosti zakrývať vlasy aj krk. Za porušenie nariadenia im hrozia pokuty alebo väzenie až do dvoch mesiacov. V krajine však čoraz viac žien odmieta nosiť pokrývku hlavy.

V iránskom parlamente a vo vedení krajiny majú prevahu konzervatívci, ktorí obhajujú prísne pravidlá obliekania. Vláda a súdnictvo v máji navrhli zákon, ktorý spôsobil vášnivú debatu. Podľa neho sa majú zvýšiť pokuty za zloženie pokrývky hlavy na verejných priestranstvách alebo na internete. Zákon by však zrušil väzenie za takéto porušenia predpisov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet