Na hlavný obsah

ZMOS je proti rušeniu pediatrických a pôrodných oddelení nemocníc, rokuje preto s politickými stranami

Chcú, aby budúca vláda po voľbách reformu oddialila.

ZMOS je proti rušeniu pediatrických a pôrodných oddelení nemocníc, rokuje preto s politickými stranami
Ilustračná snímka bábätiek. Foto: RTVS

Nedohodli sa ani starostovia a primátori s ministerským tímom pre optimalizáciu nemocníc. Tvrdia, že zrušenie pediatrických a pôrodných oddelení od budúceho roka ovplyvní vyše 300-tisíc ľudí. Začali preto rokovať aj s politickými stranami. Chcú, aby budúca vláda po voľbách reformu oddialila.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na stretnutiach s politikmi požaduje, aby nemocnice v mestách Myjava, Partizánske, Revúca, Snina, Svidník a Kráľovský Chlmec, ktoré by sa mali stať zariadeniami nižšej úrovne, dostali dva roky navyše na prípravu.

„Tým, že sa nedobudovali kapacity, aby sa zvýšila priepustnosť, je načase povedať, že optimalizácia sa optimálne nenastavila. Obávame sa, čo sa stane v spomínaných regiónoch po 31. decembri tohto roku,“ povedal predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Jednou z nemocníc, ktorej má byť znížená kategorizácia a má prísť napríklad o pôrodnicu, je aj nemocnica v Partizánskom. Obyvatelia mesta, rovnako ako na Myjave, spisujú petície za zachovanie oddelení, ktoré by mali zaniknúť. Podpísalo ich 35-tisíc ľudí.

„Tento rok by to mohlo byť 350 pôrodov. Je fakt, že keď sa na to pozrieme matematicky, že to vychádza jeden pôrod na deň. Treba si uvedomiť jeden fakt. Títo zamestnanci nie sú až tak vysoko špecializovaní, že by tam pôrodná asistentka alebo pôrodník čakali na ten jeden pôrod. Oni robia popritom rôzne iné činnosti,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice v Partizánskom Gabriel Krbúšik.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Stanovisko ministerstva zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že aj po zmenách sa zachová dostupnosť zdravotnej starostlivosti vo všetkých regiónoch. Pacientky sa presunú do nemocníc v okolí. Dodalo, že zmeny v kategorizácii vychádzajú aj z počtov úkonov na rušených oddeleniach.

„Každoročné vyhodnocovanie siete nemocníc je nástrojom, ktorý dáva nemocniciam možnosť vyhodnotiť svoje vlastné možnosti a zamerať sa na budovanie tých medicínskych programov, ktoré majú v danom regióne svoje opodstatnenie,“ uviedlo ministerstvo.

Keďže sa zmeny v nemocniciach plánujú na 1. január budúceho roka, ZMOS verí, že ich ešte zvráti budúca vláda, ktorá vzíde zo septembrových predčasných volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko