Na hlavný obsah

Brutálna vražda matky dvoch detí donútila vládu konať. Chce chrániť ľudí pred útokmi psychicky chorých

Vláda pri príprave zákona spolupracovala s odborníkmi.

Brutálna vražda matky dvoch detí donútila vládu konať. Chce chrániť ľudí pred útokmi psychicky chorých
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poverená vláda prichádza s legislatívnymi zmenami, ktorými chce predísť prípadom, aký sa stal aj začiatkom leta v Dubnici nad Váhom. Slovenskom vtedy otriasla brutálna vražda matky dvoch detí. Spustilo to odbornú diskusiu, či by štát nemal chrániť ľudí pred útokmi psychicky chorých.

V Dubnici nad Váhom na konci júna 39-ročný Ján M. chladnokrvne zavraždil ženu, ktorú už predtým dlhšie sledoval. Znalec ho označil za nepríčetného, tým sa páchateľ vyhol väzbe. Poverená vláda v tejto súvislosti prichádza so zmenou zákona. Chce, aby duševne chorí ľudia boli pod kontrolou štátu ešte predtým ako rozhodne súd.

Zmenám v zákone v spojitosti s vraždou ženy v Dubnici nad Váhom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

„Toto sa týka všetkých, ktorí spáchajú trestný čin, ktorých nemôžu potrestať z toho dôvodu, že ide o osobu, páchateľa, ktorý nebol príčetný. Uloženie ochranného dohľadu sa vzťahuje aj na také osoby, ktoré si už odpykávajú trest, ale v priebehu trestu dôjde u nich k nejakej duševnej poruche,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.

Vláda pri príprave zákona spolupracovala s odborníkmi. Podľa premiéra Ľudovíta Ódora sa tento problém musí riešiť ešte v tomto volebnom období.

„Bolo preukázané, že je veľký spoločenský záujem o to, aby sme urobili zásah do Trestného zákona. Chcem povedať za ministerstvo spravodlivosti, že ono už túto tému riešilo,“ podotkla Dubovcová.

„Práve preto to riešime v skrátenom legislatívnom konaní, lebo nejaká dohoda odbornej obce tu je. Zároveň je tu snaha riešiť to k prvému januáru. A v tejto konkrétnej situácii my nemáme zábezpeku, či ďalšia vláda bude mať možnosť schváliť tieto veci od 1. januára,“ uviedol Ódor.

Odborník so zmenami súhlasí

Odborník z detenčného ústavu so zmenami, ktoré navrhuje vláda, súhlasí. Súčasná legislatíva má totiž medzery.

„Dôležité je, aby človek bezprostredne nemohol ohroziť seba a svoje okolie. Pokiaľ trvá doba uloženia ochranného liečenia príliš dlho, tak sa bohužiaľ môžeme dostať do situácie, kedy takéhoto človeka musíme prepustiť,“ dodal psychiater z Detenčného ústavu Hronovce Marek Zelman.

Návrh zákona by mali poslanci riešiť expresne, na najbližšom mimoriadnom rokovaní parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko