Na hlavný obsah

Do Európy sa vracia jedna z najnákazlivejších chorôb. A nie je jedinou. Dôvodom je aj klesajúca zaočkovanosť

Baktérie sú čoraz silnejšie proti antibiotikám.

Do Európy sa vracia jedna z najnákazlivejších chorôb. A nie je jedinou. Dôvodom je aj klesajúca zaočkovanosť
Ilustračný obrázok-Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: TASR/AP

Endemická lepra na Floride, hrozba desiatok tisíc prípadov osýpok v Londýne a 50-percentný nárast prípadov syfilisu v Írsku a Portugalsku. To nie je úryvok z viktoriánskeho románu, ale triezvy obraz západného sveta v roku 2023. 

Klesajúca zaočkovanosť detí, zmeny v správaní a stravovacích návykoch – a, samozrejme, klimatická zmena – prispeli k dokonalej búrke, keď sa nebezpečné choroby, o ktorých sa myslelo, že ostali históriou, vrátili do krajín, ktoré ich predtým prakticky vykynožili, napísal server Politico. K tomu sa pridáva čoraz väčšia odolnosť baktérií proti antibiotikám, čo znamená, že jedno z najviac prevratných liečiv za posledných sto rokov je teraz ohrozené.

Hoci bohaté krajiny dokázali eliminovať mnoho epidémií z minulých storočí vďaka intenzívnym očkovacím kampaniam, šikovnému informovaniu verejnosti a zavádzaniu účinných moderných liekov, v 21. storočí sa karta obrátila.

Vracia sa najnákazlivejšia choroba

Pre pandémiu covidu a ére „globálneho varu“ sa zdravotnícke systémy ocitli na chvoste, ak ide o boj s niektorými najstaršími chorobami. Na scénu sa vrátili osýpky, syfilis, dna, lepra a malária.

Osýpky sú jednou z najviac nákazlivých ľudských chorôb a predtým sa každé dva až tri roky objavovali epidémie, ktoré spôsobili viac ako dva milióny úmrtí. To sa však zmenilo, keď takzvaný otec moderných vakcín John Franklin Enders vyvinul vakcínu.

Prvá látka bola povolená na použitie v roku 1963 a nasledovalo rozsiahle očkovanie. Ale keďže je táto choroba naozaj nákazlivá, musí byť imunita v komunitách naozaj vysoká, na úrovni 95 percent, aby sa nákaza prestala šíriť.

Ľudia v súčasnosti tieto hodnoty nedosahujú a výsledkom sú ohniská celej Európy. V posledných rokoch stratili Spojené kráľovstvo, Grécko, Česká republika a Albánsko štatút krajín, v ktorých boli osýpky eliminované. Po iba dvoch mesiacoch roku 2023 bolo v európskom regióne zaznamenaných už 900 prípadov tejto choroby, čo je viac ako celkový počet za minulý rok.

Holandsko varovalo, že menšia imunita v krajine znamená väčšiu pravdepodobnosť, že sa osýpky znovu objavia. Britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) v júli uviedol, že Londýn je pripravený na desiatky tisíc prípadov kvôli nižšej preočkovanosti, ktorú umocnila pandémia.

Šíria sa pohlavné choroby

Syfilis je pohlavne prenosné bakteriálne ochorenie, ktoré možno liečiť penicilínom, ak sa zachytí včas. Ak sa tak nestane, postupuje vo fázach, pričom prvá je nebolestivá kožná lézia. Druhá je vyrážka s ďalšími príznakmi, ako je horúčka alebo únava. Tretia je latentné štádium, keď baktéria zostáva v tele, ale nespôsobuje problémy. Posledné štádium môže nastať aj niekoľko desiatok rokov po prvej infekcii a môže viesť k poškodeniu orgánov a smrti.

Odhaduje sa, že na konci 18. storočia mal syfilis do 30 rokov každý piaty Londýnčan. Teraz UKHSA zaznamenala masívny nárast. Počet prípadov v roku 2022, keď ich bolo 8692, je najvyšší od roku 1948.

A nejde len o Britániu. Najnovší každoročný prieskum Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ukazuje, že počet prípadov v krajinách Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) má stúpajúcu tendenciu. Najviac prípadov zaznamenala v roku 2019 Malta a potom Írsko.

Náhodné sexuálne kontakty sú vďaka všadeprítomným zoznamovacím aplikáciám a vďaka vzostupu praktík spájajúcich drogy so sexom ľahšie ako kedykoľvek predtým. Predpokladá sa, že za nárast môžu aj škrty v službách sexuálneho zdravia – napríklad zníženie výdavkov o jednu miliardu libier v Anglicku.

Choroba kráľov ohrozuje čoraz viac ľudí

Vracia sa tiež choroba kráľov. Tentoraz ňou netrpia iba príslušníci kráľovských rodov, ktorí sa prepchávajú červeným mäsom a alkoholom. Dna je bolestivý typ artritídy, pri ktorom sa ukladajú malé kryštály okolo kĺbov – často okolo palca na nohe. Prípady tohto ochorenia stúpajú po celom svete. USA a Kanada zaznamenali najväčší nárast medzi rokmi 1990 a 2017.

Rizikové faktory pre vznik dny zahŕňajú mužské pohlavie, obezitu, zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak a cukrovku a konzumáciu potravín bohatých na fruktózu. Riziko sa tiež zvyšuje s konzumáciou alkoholu. S narastajúcou mierou obezity v európskom regióne sa zdá, že ochorenie kráľov čoskoro nezmizne.

Lepra je závažné kožné ochorenie spôsobené baktériou, ktoré vedie k poškodeniu nervov a strate citlivosti kože, očí a nosa. Je to niečo, čo málokto žijúci v západných krajinách kedy videl.

Nová správa však naznačuje, že lepra by mohla byť endemická na Floride. Počet nahlásených prípadov sa za poslednú dekádu viac ako zdvojnásobil v štátoch juhovýchodnej časti USA. Za príčinu býva považovaný nezdravý životný štýl, ale vedci tiež poukázali na zlé zaobchádzanie s touto chorobou.

Historicky sa ľudia s leprou posielali na vzdialené karanténne ostrovy. Teraz môžu byť vyliečení za mesiac vďaka viacerým liekom a vďaka včasnému zachyteniu choroby sa dá zabrániť invalidite.

Pozor na komáre

Malária nebola vždy chorobou, ktorá postihovala len tropické oblasti v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Prípady boli zaznamenané v bažinatých oblastiach Paríža a pozdĺž rieky Temže v Londýne, pričom Sardínia v Taliansku zaznamenala v 19. storočí 300 úmrtí na 100 000 obyvateľov. Európa ale dokázala maláriu vykynožiť prostredníctvom rozsiahleho povojnového programu postrekov insekticídy, vysušenia bažín a liečby.

Kým malária sa sem ešte naplno nevrátila, nárast iných ochorení prenášaných komármi, ako je horúčka dengue a západonílska horúčka, by mal byť vnímaný ako varovný signál. Na druhej strane Atlantiku vydalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v júni varovanie ohľadom niekoľkých lokálnych prípadov malárie.

Pokiaľ ide o osud Európy, šéf Globálneho fondu pre boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Peter Sands uviedol, že s narastajúcimi extrémnymi poveternostnými udalosťami v regióne by sa Európa „mohla ľahko dočkať návratu malárie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet