Na hlavný obsah

Fontána Družba nie je určená na kúpanie sa, tvrdí RÚVZ. Podľa magistrátu slúži len na ovlaženie sa

Nespĺňa hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.

Fontána Družba nie je určená na kúpanie sa, tvrdí RÚVZ. Podľa magistrátu slúži len na ovlaženie sa
Deti si užívajú horúci letný deň vo fontáne Družba na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.

Magistrát hlavného mesta tvrdí, že po rekonštrukcii ide o kontaktnú fontánu, do ktorej ľudia môžu vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa počas horúcich dní, nie kúpať sa.

„Obnovenú fontánu skolaudovali iba na dekoračno-vizuálne účely,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. Fontány podľa jej slov slúžia ako okrasný prvok, na osvieženie vzduchu, spríjemnenie prostredia či oddychu v dotknutom území. „Neslúži na kúpanie sa obyvateľstva,“ ozrejmila. Fontány, ako podotkla, nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich sa nepreveruje laboratórnymi analýzami úradu.

Mesto Bratislava skonštatovalo, že od začiatku komunikovalo, že do fontány Družba, ktorá sa v uplynulých týždňoch stala vyhľadávanou atrakciou, možno vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa, nie kúpať sa. „O prevádzkových pravidlách informuje aj prevádzkový poriadok, ktorý je tam umiestnený,“ doplnil hovorca mesta Peter Bubla.

V ňom samospráva uvádza, že do fontány môžu ľudia vstupovať na vlastnú zodpovednosť a prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadný vznik úrazu. „Voda nemá zdravotné závady. Nedá sa však piť,“ stojí v poriadku. Tiež sa zakazuje do fontány hádzať akékoľvek predmety a vstupovať do nej so psami a inými zvieratami.

Nejde o detské vodné ihrisko

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo v júni na sociálnej sieti fontánu označil za „detské vodné ihrisko“. Povedal, že ľudia do nej môžu vstúpiť a deti sa tam môžu hrať. „Odborná pracovníčka tunajšieho úradu vykonala dňa 9. augusta kontrolu v rámci štátneho zdravotného dozoru. Zistila, že fontána Družba a jej okolie nemá žiadne označenie ako detské vodné ihrisko,“ podotkla Nosálová.

Fontánu verejnosti sprístupnili v júni. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny