Na hlavný obsah

FOTO: Ničivé požiare na havajskom ostrove Maui si vyžiadali už 36 mŕtvych

Ľudia pred živlom utekali do oceánu.

FOTO: Ničivé požiare na havajskom ostrove Maui si vyžiadali už 36 mŕtvych
Sálu historického kostola Waiola v meste Lahaina pohltili plamene. Foto: ČTK/AP/Matthew Thayer

Požiare na havajskom ostrove Maui si vyžiadali už 36 mŕtvych. Informujú o tom vo štvrtok (10. 8.) americké médiá s odvolaním sa na tlačovú správu okresu Maui County. Plamene sú najničivejšie okolo mesta Lahaina na západe ostrova, kde oheň poškodil časť historického centra a prinútil ľudí utekať pred živlom do oceánu.

Ostrov v stredu (9. 8.) opustilo 11-tisíc ľudí, ešte viac odletov čakajú úrady vo štvrtok, píše stanica CNN. Hasičom a pobrežnej stráži na Havaji pomáhajú s operáciami aj vojenské vrtuľníky, ktoré na oheň zvrhli už 567-tisíc litrov vody, uviedol zástupca havajského odboru obrany Kenneth Hara.

„Prioritou je zachrániť ľudské životy, zabrániť ľudskému utrpeniu a potom zamedziť vážnym škodám na majetku,“ poznamenal Hara.

Oheň živený silným vetrom sa v suchých podmienkach rýchlo šíril a ostrovný štát prekvapil. Na predtým rušných cestách po sebe nechával zhorené autá a na miestach historických budov dymiace trosky, opisuje agentúra AP, podľa ktorej bolo zničilo alebo poškodilo 271 domov.

Obnova potrvá roky

Lahaina je obľúbenou turistickou destináciou s históriou siahajúcou do 17. storočia. Úrady teraz od ciest na ostrov odrádzajú, predovšetkým od ciest do Lahainy, nad ktorou mohli až v noci na štvrtok SELČ, keď sa vietor upokojil, záchranári preletieť a zhodnotiť rozsah škôd.

„Sotva sme sa odtiaľ dostali včas,“ opísali Kamuela Kawaakoa a Iiulia Yassoová svoj útek z mesta zahaleného dymom. Pár a ich šesťročný syn si stihli vziať len náhradné oblečenie a utekali, zatiaľ čo kríky za nimi začínali horieť.

Cestu autom za zvuku požiarnych hlásičov im sťažovali spadnuté stĺpy elektrického a telefónneho vedenia, píše AP. Rodina je teraz v prístrešku pre evakuovaných a nevie, či z ich bytu niečo zostalo.

Viceguvernérka Havaja Sylvia Lukeová uviedla, že obnova ostrova, na ktorom plamene ničia rozsiahle plochy vegetácie, „potrvá roky“.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS o 12:00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet