Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra zasiahla proti duchovnému programu v centre pre rodiny, previerka odhalila nepríjemné praktiky

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia.

Generálna prokuratúra zasiahla proti duchovnému programu v centre pre rodiny, previerka odhalila nepríjemné praktiky
Centrum pre deti a rodiny v Trnave. Foto: RTVS

Generálna prokuratúra (GP) SR zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v Centre pre deti a rodiny Trnava. Prokurátorka tam s okamžitou platnosťou zrušila „Duchovný program“. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Prokurátorka vykonala na pokyn generálneho prokurátora v zariadení previerku. „Bolo zistené, že v zariadení je uplatňovaný „Duchovný program“, ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení,“ priblížila Drobová. Rovnako tak, že plnenie povinností vyplývajúcich z programu sa od detí vynucovalo aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich vôľu.

„Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky. Okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je však potrebné zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na „Duchovnom programe“, o ktorého vydaní, bez opory v zákone, rozhodla riaditeľka zariadenia,“ podotkla hovorkyňa.

Program nemá oporu v zákone

K prejavom viery musí podľa prokuratúry dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, respektíve bez vynucovania pod hrozbami trestov. Dodala, že program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone. Neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery.

„Z vyššie uvedených dôvodov prokurátorka netrestného odboru generálnej prokuratúry vydala dňa 1. augusta 2023 v zmysle zákona o prokuratúre príkaz prokurátora, ktorým s okamžitou účinnosťou „Duchovný program“ zrušila,“ doplnila Drobová s tým, že je zákonnou povinnosťou zariadenia tento príkaz vykonať.

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia. Informovala o tom televízia Markíza, ktorá na prípad upozornila po tom, ako sa na dianie v centre sťažovali zamestnanci a náhradní rodičia.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko