Na hlavný obsah

Hygienici opäť kontrolujú zmrzlinárne. Či je dobrá, vieme rozpoznať pomocou viacerých faktorov

Výsledky sa zlepšujú, no nedostatky stále nachádzajú.

Hygienici opäť kontrolujú zmrzlinárne. Či je dobrá, vieme rozpoznať pomocou viacerých faktorov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hygienici sa, ako každé leto, opäť sústredili na zmrzlinárne. Na neohlásené kontroly chodia do prevádzok počas celej sezóny. Výsledky sa každý rok o čosi zlepšujú, no nedostatky nájdu vždy. Vlani odhalili kvasinky, plesne aj hmyz.

Asi hodinu po otvorení vošli do komárňanskej zmrzlinárne dve hygieničky. Otvorili mraziace boxy a vytiahli poháre, ktoré naplnili zmrzlinami. Vyberali mliečne pre testy na salmonelózu a najfarebnejšie, či neobsahujú nepovolené farbivá.

„Brali osem druhov zmrzliny, stery brali odtiaľto, že z toho dáme, zmrzlina – máme naberačky, z tohto, stery ešte odo mňa – z ruky, zástery,“ opísal odber vzoriek komárňanský zmrzlinár Erol Havzi.

Kontrolám hygienikov v prevádzkach zmrzlinární sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Laboratóriá do týždňa ukážu, či je všetko v poriadku. Zmrzlinár si musí zapisovať, kedy zmrzlinu vyrobil a z každej príchute odkladať menšie vzorky – pre prípad, ak by sa niekto sťažoval na zdravotné problémy.

„Hore sú napísané, čas, dátum a aká zmrzlina je – to každý deň robíme začerstva,“ priblížil Havzi.

„Najčastejšie porušenia, čo zisťujeme, je neodkladanie vzoriek na dobu 48 hodín, nedodržiavanie doby predaja zmrzliny, to znamená, že sa predáva dlhšie ako 24 hodín a zle vedená evidencia,“ uviedla regionálna hygienička RÚVZ Komárno Denisa Masárová.

Vlani uložili pokuty 159 prevádzkam

Minulý rok skontrolovali hygienici takmer tisíc zmrzlinární po celom Slovensku. V Michalovciach či Sobranciach nenašli žiadne porušenia, naopak, na strednom Slovensku v okresoch Zvolen a Krupina mala nedostatky každá prevádzka. Niekde našli napríklad aj suroviny uložené v šatni zamestnancov na podlahe.

„Znečistené zariadenie na uchovávanie zmrzliny, hmyz v prevádzke, suroviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti a laboratórne výsledky ukázali v zmrzlinách aj výskyt kvasiniek, plesní, stafylokokov či nepovolených farbív,“ uviedol hovorca Úradu verejného zdravotníctva SR Marek Eliáš.

Či je zmrzlina v poriadku je na pohľad ťažké spoznať. Signálom môžu byť kryštáliky ľadu alebo hrudky. Môže to znamenať, že zmrzlinu zle skladujú alebo že ju už niekoľkokrát opätovne zamrazili.

„Treba si všímať aj to, akým spôsobom je dávkovaná tá zmrzlina. Dávkovacie lyžice nemajú byť namočené vo vode, zamestnanec by mal mať čistý odev a nechytať rukami peniaze a potraviny,“ dodala Masárová.

Vlani ešte na mieste počas kontrol pokutovali hygienici 159 prevádzok. V dvoch zistili, také vážne porušenia, že ich museli ihneď zatvoriť. Kompletné výsledky tohtoročných kontrol budú známe na konci leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny