Na hlavný obsah

Takto vyzerá povrch Mesiaca z jeho obežnej dráhy. Indická lunárna misia poslala na Zem prvé snímky

Sú na nich krátery, ktoré sa zväčšujú, ako sa sonda približuje.

Indická organizácia pre vesmírny výskum (ISRO) zverejnila prvé snímky Mesiaca, ktoré urobila sonda Čandraján-3, ktorá v sobotu (5. 8.) úspešne dorazila na obežnú dráhu, informuje BBC News. Na sérii fotografií zverejnených na webovej stránke ISRO sú vidieť krátery na povrchu, ktoré sa postupne zväčšujú, ako sa sonda približuje.

Indická misia sa 23. augusta pokúsi o mäkké pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Ak sa jej tento manéver podarí, India sa stane len štvrtou krajinou, ktorá pristane na Mesiaci. A taktiež prvou, ktorá pristane v blízkosti jeho južného pólu po Spojených štátoch, bývalom Sovietskom zväze a Číne.

Sondu Čandraján-3 (Lunar Lander 3) vypustila raketa LVM3 z indického kozmodrómu 14. júla. Sonda potom približne desať dní obiehala okolo Zeme a minulý utorok bola vyslaná na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Teraz indickí odborníci znížia jej rýchlosť, aby ju pripravili na pristátie.

Vesmírna agentúra uviedla, že všetky kontroly ukazujú, že Čandraján-3 sa teší dobrému „zdraviu“. Zdôraznila tiež, že sa jej „po tretí raz za sebou podarilo úspešne uviesť sondu na obežnú dráhu okolo Mesiaca“.

Predošlé pokusy Indie

V roku 2008 India vypustila družicu Čandraján-1, ktorá obiehala okolo Mesiaca, ale o rok neskôr bola vyhlásená za stratenú. V júli 2019 vyslala do vesmíru sondu Čandraján-2, ktorá dodnes obieha okolo Mesiaca, ale pristátie jej modulu v blízkosti južného pólu sa nepodarilo.

Šéf ISRO Shridhar Panikkar Somnath uviedol, že agentúra dôkladne preštudovala údaje z núdzového pristátia a vykonala sériu simulácií, aby odstránila všetky nedostatky v Čandrajane-3. Celá kozmická loď vážila 3,9 tony a stála 6,1 miliardy rupií.

Samotný pristávací modul Vikram, pomenovaný po zakladateľovi agentúry, váži približne 1,5 tony a nesie v sebe šesťkolesové robotické vozítko s hmotnosťou 26 kilogramov s názvom Pragyan, čo v sanskrite znamená „múdrosť“. Po pristátí by malo opustiť pristávací modul a vydať sa na cestu po skalách a kráteroch Mesiaca, aby zozbieralo údaje a fotografie a poslalo ich na Zem na analýzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet