Na hlavný obsah

Košičanov zasiahla kalamita invázneho druhu hmyzu. Neotvárajú okná, lebo ich majú ním posiate

Bzdochy sú podľa odborníkov otravné, ale neškodné.

Košičanov zasiahla kalamita invázneho druhu hmyzu. Neotvárajú okná, lebo ich majú ním posiate
Bzdochy. Foto: RTVS

Tisícky malých bzdôch otravujú Košičanov. Nalietavajú na okná, na balkóny, ale aj priamo do bytov. Sťažnosti obyvateľov prichádzajú z viacerých častí mesta. Postrek proti nepríjemnému hmyzu sa však nechystá. Riešením je podľa odborníkov vydržať. Malé bzdochy sú podľa odborníkov síce otravné, no pre človeka nie sú nebezpečné.

„Kontaktovali sme Správu mestskej zelene v Košiciach, od ktorej sme aj dostali vyjadrenie, že oficiálny postrek na týchto škodcov neexistuje,“ uviedla starostka košickej mestskej časti Juh Anna Súkeníková.

Podľa košickej správy mestskej zelene ide totiž o invázne druhy bzdôch – o sietničku dubovú a platanovú. Navyše dodáva, že celoplošné postreky v mestách nie sú reálne a tie lokálne nemajú význam.

Kalamite bzdôch v Košiciach sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

„Lokálne riešenie typu postriekame jednu ulicu alebo zopár stromov je vždy krátkodobé, keďže akonáhle začne postrek menej účinkovať, prídu sietničky z iných stromov,“ vysvetlil hovorca Správy mestskej zelene v Košiciach Peter Sasák.

Zaujímavosťou výskytu bzdôch je, že na jednej ulici ich môže byť veľmi veľa a na druhej ulici o nich obyvatelia nemusia ani len vedieť. „Prenášajú rôzne patogény, ktoré škodia rastlinám, to pripúšťam. Ale na ľudí a na zvieratá nemajú negatívny vplyv,“ priblížila odborníčka Alica Kočišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Sasák doplnil, žen tento hmyz je pre človeka skôr otravný, ako by mu mal nejakým spôsobom škodiť. Na oknách, najmä v južných teplejších častiach Slovenska, sa v týchto dňoch dá vidieť rojenie tohto hmyzu. A to čoskoro skončí. Aj preto odborníci po postrekoch nevolajú.

Keďže ide o invázne druhy, na našom území nemajú prirodzených nepriateľov, ktorí by ich počet regulovali. To by sa mohlo v budúcnosti zmeniť. Otravného hmyzu by tak v budúcnosti mohlo byť menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny