Na hlavný obsah

Mladý muž zabil pri streľbe na Floride troch ľudí. Išlo o rasovo motivovaný čin

Muž pred tým spísal niekoľko manifestov.

Mladý muž zabil pri streľbe na Floride troch ľudí. Išlo o rasovo motivovaný čin
Americkí policajti vyšetrujú miesto činu. Foto: TASR/AP

Útok, pri ktorom v sobotu (26.8.) vo floridskom meste Jacksonville zomreli traja ľudia, bol podľa vyšetrovateľov rasovo motivovaný. Mladý beloch pri ňom cielene strieľal na černochov a usmrtil dvoch mužov a jednu ženu.

Sám sa potom zastrelil, uviedli agentúry AP a Reuters, podľa ktorých sa do prípadu zapojil aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý ho vyšetruje ako trestný čin z nenávisti. O krvavom čine bol informovaný aj americký prezident Joe Biden.

„Jednoducho povedané, táto streľba bola rasovo motivovaná a on nenávidel černochov,“ povedal na tlačovej konferencii miestny šerif T. K. Waters.

Muž skutok plánoval

Belošský dvadsiatnik, ktorý sa pred činom pohyboval po areáli neďalekej historicky černošskej univerzity, v sobotu (27.8) pred 14.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) začal strieľať v obchode Dollar General, ktorý predáva predovšetkým lacné domáce potreby, kozmetiku či potraviny. Maskovaný útočník v nepriestrelnej veste použil útočnú pušku typu AR-15 a pištoľ Glock. Na najmenej jednej zo zbraní bola namaľovaná svastika.

Útočník pred činom spísal niekoľko „manifestov“, v ktorých rozoberá svoju nenávisť voči černochom. Svojmu otcovi tesne pred útokom poslal textovú správu, aby si skontroloval počítač. Na ňom otec našiel jeden z textov a zavolal polícii. V tej chvíli už ale jeho syn začal streľbu do ľudí.

Podľa doterajšieho vyšetrovania sa zdá, že muž skutok spáchal sám. Neexistujú indície, že by bol súčasťou širšej skupiny.

Podobné prípady sú v USA časté

Floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý je jedným z kandidátov na amerického prezidenta, odsúdil rasistickú motiváciu strelca a jeho samotného označil za „šmejda“.

Prípady útokov strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté. Od začiatku tohto roka sa v krajine odohralo 471 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočíta sa strelec.

Sobotňajší čin v meste s takmer miliónom obyvateľov, ktoré leží na severovýchode Floridy, podľa Reuters pripomína vlaňajší masaker z Buffala, kde belošský útočník zastrelil desať černochov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet