Na hlavný obsah

Na západné a stredné Slovensko od začiatku roka prišlo takmer 10-tisíc utečencov, uviazli tu nechcene

Väčšinu cudzincov tvoria štátni príslušníci Sýrie.

Na západné a stredné Slovensko od začiatku roka prišlo takmer 10-tisíc utečencov, uviazli tu nechcene
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Takmer 10-tisíc utečencov, najmä zo Sýrie, zaznamenali od začiatku roka v niektorých regiónoch západného a stredného Slovenska. Bezpečnostný analytik upozornil, že na našom území nechcene uviaznu. Maďarsko, odkiaľ prichádzajú cez spoločnú hranicu, ich nechce prijať späť. Česko, z ktorého sa snažia dostať ďalej na západ, ich zase vracia nazad k nám.

Najviac migrantov zaznamenali policajti v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Objavujú sa aj na sídlisku v Banskej Bystrici. „Len vodičku si pýtali a my sme sa potom zobrali a išli sme preč. Ale zle nerobia, neubližujú,“ opísala obyvateľka Banskej Bystrice.

„Príslušníci mestskej polície na základe vlastných zistení a aj na základe podnetov od občanov zaznamenali opakovane zvýšenú koncentráciu osôb pochádzajúcich prevažne zo Sýrie a z krajín tretieho sveta. Miesta s častejším výskytom takýchto osôb sú pod zvýšeným monitoringom hliadok mestskej polície,“ informovala asistentka náčelníka mestskej polície v Banskej Bystrici Diana Luntnerová.

Prílevu nelegálnych migrantov na západ a stred Slovenska sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Polícia preveruje všetky osoby, ktoré nelegálne prekročili hranicu, vo vnútroštátnych a v európskych informačných systémoch. Utečenci sa na Slovensko dostali zo západobalkánskej trasy cez Maďarsko. Slovensko je pre nich len tranzitnou krajinou.

„Väčšinu cudzincov tvoria štátni príslušníci Sýrie, ktorí sú v zmysle platnej európskej legislatívy nevyhostiteľní, pretože v ich domovskej krajine sú vojnové konflikty a nie je možné ich tam navrátiť. Cudzinci u nás nežiadajú o azyl, odmietajú zostať na území Slovenska a snažia sa dostať do krajín Západnej Európy,“ vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Po registrácii majú voľný pohyb

Migranti sa po zaregistrovaní na Slovensku môžu legálne pohybovať. Zostávajú u nás aj niekoľko týždňov a v niektorých prípadoch sa k nám aj môžu vrátiť.

„Slovensko v tejto chvíli je v pozícii, že drží takzvaného čierneho Petra. To znamená, Maďarsko odmieta týchto migrantov preberať. Česká republika má silnú snahu na naše územia vracať a to generuje problém. Pretože v zásade akoby do istej miery uviaznu na území Slovenska,“ dodal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Slovenskí policajti aktuálne pomáhajú kolegom na hraniciach v Maďarsku. Spolu s Českou republikou nasadzujú zvýšený počet hliadok na diaľnici D2 a vo vlakoch smerujúcich do Česka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko