Na hlavný obsah

NAKA pri zásahu na riaditeľstve železníc údajne zadržala jednu osobu, malo by ísť o podozrenie z podvodu

Informácia zatiaľ nie je potvrdená.

NAKA pri zásahu na riaditeľstve železníc údajne zadržala jednu osobu, malo by ísť o podozrenie z podvodu
Generálne Riaditeľstvo Železníc Slovenskej republiky v Bratislave. Foto: RTVS

Budovu Generálneho riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) prehľadávala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Akcia Šroub súvisí s podozreniami z ekonomickej trestnej činnosti. Podľa informácií RTVS sa prípad týka verejného obstarávania za súčasného vedenia.

V budove riaditeľstva železníc na Klemensovej ulici v hlavnom meste sa od rána pohybovali kriminalisti a prehľadávali poschodie po poschodí. Zamerali sa na spisy a počítačovú techniku.

„Príslušníci NAKA vykonávajú zaisťovacie úkony vo veci podozrenia z ekonomickej trestnej činnosti. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v tejto chvíli nemôžeme poskytnúť žiadne informácie,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Vedenie železníc ani ministerstvo dopravy, pod ktoré štátny podnik spadá, neposkytli viac informácií. „ŽSR poskytujú maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní,“ povedala hovorkyňa štátnych železníc Ria Feik Achbergerová.

„Ministerstvo dopravy sa nemôže vyjadrovať k prebiehajúcemu vyšetrovaniu. Samozrejme v prípade potreby budeme plne súčinný,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Petro.

Zásahu NAKA na Generálnom riaditeľstve ŽSR sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Možné podvody vo verejnom obstarávaní

Podľa našich informácií by malo ísť o podozrenie z podvodu pri verejnom obstarávaní. Policajti údajne zadržali aj jednu osobu, ktorá je členom komisie na vyhodnotenie ponúk pri obstarávaniach. Nik to však zatiaľ nepotvrdil.

„Dnešnú akciu NAKA dozoruje Úrad Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nateraz však nie je možné poskytnúť bližšie informácie, nakoľko vo veci prebiehajú procesné úkony,“ informovala Zuzana Drobová hovorkyňa ÚŠP.

Podľa medializovaných informácií by malo ísť o riaditeľa odboru prevádzkového manažmentu, ktorý predtým pôsobil na oddelení prípravy obstarávania infraštruktúry. Manažér podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v minulosti vyhodnocoval viaceré ponuky pri obstarávaniach. Obrátili sme sa aj na úrad, či podnet na prešetrenie nepodal práve on.

„V súčasnosti vedieme viacero živých konaní, kde sú kontrolovaným subjektom Železnice SR. K živým konaniam sa vyjadrovať nemôžeme. Nevieme potvrdiť, či medializovaný zásah NAKA súvisí s obstarávaniami, ktoré už kontrolujeme,“ dodal hovorca ÚVO Jozef Gabík.

ÚVO v minulosti kritizoval tendre ministerstva dopravy. Napríklad vlani, pri obstarávaní obchvatu Košíc. Vtedajší minister Andrej Doležal následne v parlamente presadil zmenu zákona, ktorá upravuje právomoc úradu kontrolovať niektoré obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko