Na hlavný obsah

Nemecký výrobca vakcín CureVac žaluje svojho konkurenta BioNTech. Obviňuje ho z porušenia patentov

BioNTech obvinenia odmieta.

Nemecký výrobca vakcín CureVac žaluje svojho konkurenta BioNTech. Obviňuje ho z porušenia patentov
Na snímke vakcína proti ochoreniu COVID-19. Foto: Unsplash

Nemecký výrobca vakcín CureVac žaluje svojho konkurenta BioNTech o náhradu škody. Obviňuje tohto výrobcu vakcín proti ochoreniu COVID-19 z porušenia patentov. Konanie sa začalo v utorok (15. 8.) na krajinskom súde v západonemeckom meste Düsseldorf. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Spoločnosť BioNTech, taktiež z Nemecka, dosiahla počas covidovej pandémie vďaka svojej vakcíne miliardové tržby, zatiaľ čo spoločnosť CureVac po nádejnom začiatku nedokázala vakcínu uviesť na trh včas, píše DPA. CureVac však tvrdí, že vyvinula technológie, ktoré boli kľúčovými pri vývoji bezpečných a účinných vakcín proti COVIDu-19.

CureVac preto v júli minulého roka podala na BioNTech žalobu, v ktorej požadovala „spravodlivú náhradu“ za porušenie viacerých svojich práv duševného vlastníctva. Tie podľa nej BioNTech spoločne s americkou farmaceutickou firmou Pfizer použili pri výrobe svojej úspešnej vakcíny.

BioNTech obvinenia odmieta. Podľa nej je jej práca „pôvodná“. Spoločnosť zároveň oznámila, že sa bude „brániť proti všetkým obvineniam z porušovania patentov“. A to hneď po zverejnení žaloby.

Utorkové konanie sa týkalo dvoch patentov a troch úžitkových vzorov, ktorými spoločnosť CureVac chránila vývoj svojich produktov.

Súd oznámi rozhodnutie v štyroch prípadoch 28. septembra. V piatom prípade – patentovom spore – chce súd v Düsseldorfe najprv počkať na rozhodnutie nemeckého patentového súdu, ktoré sa očakáva v polovici decembra. Spoločnosť BioNTech tam požiadala o vyhlásenie sporného patentu spoločnosti CureVac za neplatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet