Na hlavný obsah

Vakcínu proti covidu viní za to, že upadla do kómy. Žena podala žalobu na AstraZenecu, vynesenie rozsudku odložili

Žalobkyňa žiada odškodné vo výške 800-tisíc eur.

Vakcínu proti covidu viní za to, že upadla do kómy. Žena podala žalobu na AstraZenecu, vynesenie rozsudku odložili
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na vyššom krajinskom súde v bavorskom Bambergu pokračuje proces vo veci žaloby 33-ročnej pacientky. Žiada odškodné asi 800-tisíc eur od firmy AstraZeneca, ktorá vyrába vakcíny proti koronavírusu.

Súd mal vyniesť verdikt v týchto dňoch. Pre nedostatok dôkazov vydal len uznesenie. Žiada v ňom vypracovanie znaleckého posudku.

Keďže ide už o odvolanie sa proti verdiktu nižšieho súdu, tak šance sú malé. Ide totiž o zložité dokazovanie vedľajších účinkov vakcíny na zdravie človeka, keď nie je jasné, čo bolo spúšťačom jej zdravotných problémov.

Žalobe proti firme AstraZeneca sa venoval spravodajca RTVS Tibor Macák:

Žalobkyňu zaočkovali vakcínou britsko-švédskej firmy AstraZeneca v marci v roku 2021 a následne utrpela takzvanú trombózu črevných žíl. Upadla do kómy a nakoniec jej museli odstrániť aj časť čreva.

Na súde žena vypovedala, že doteraz má bolesti a trpí následkami ochorenia. Nižší krajský súd v Bavorsku však žalobu zamietol s tým, že sa nepreukázala chyba výrobku a ani chyba v súvislosti s informovaním o pôsobení vakcíny a jej prípadných vedľajších účinkoch.

Zatiaľ sa nevie, kedy padne verdikt. Dá sa očakávať, že súd sa ponáhľať nebude. Ide o veľmi citlivý prípad a zároveň by to bol aj o prvý verdikt súdu v prípade žaloby proti výrobcovi vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet