Na hlavný obsah

Obľúbená Čiernohronská železnička po vyše troch mesiacoch opäť premáva cez všetky trate, zátarasy sú preč

Problémy narobil spor s majiteľom súkromného pozemku.

Obľúbená Čiernohronská železnička po vyše troch mesiacoch opäť premáva cez všetky trate, zátarasy sú preč
Na snímke Čiernohronská železnička. Foto: RTVS

Vláčik Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu jazdí znovu aj na Dobroč. Prevádzkovateľ železnice odstránil betónové zátarasy a plot. Osadil ich tam majiteľ pozemku, cez ktorý vedie časť trate.

Po viac ako troch mesiacoch historická parná lokomotíva opäť premáva aj v smere na Dobroč. Turistická sezóna vrcholí a Čiernohronská železnička je obľúbenou prázdninovou atrakciou.

Od konca apríla totiž prevádzku historickej železničky obmedzil majiteľ súkromného pozemku. Jedna z troch tratí vedie aj cez jeho pozemok. Prevádzku železnice považuje za nezákonnú. Na časť trate položil betónové zábrany a ohradil ju plotom.

„Stavbu oplotenia som ohlásil ešte v roku 2021 a obec Čierny Balog, ako príslušný stavebný úrad, nemala žiadne námietky proti uskutočneniu tejto stavby,“ vysvetlil majiteľ pozemku Jozef Garbiar.

Téme sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Spor skončil na súde

Spor skončil až na okresnom súde v Brezne. Ten vydal neodkladné opatrenie, na základe ktorého majiteľ pozemku musí všetky zábrany odstrániť. Keďže ich neodstránil, spravil to sám prevádzkovateľ železnice.

Majiteľ pozemku s tým nesúhlasí. Proti opatreniu súdu podal odvolanie. „To, že pán Bílek odstránil oplotenie, považujem za bezprecedentný zásah do mojich vlastníckych práv a výsmech celému právnemu systému. Spôsobil mi škodu najmenej vo výške 12 800 eur,“ priblížil Garbiar.

„Zákon o dráhach stanovuje právo prevádzkovateľovi odstrániť všetky predmety, ktoré vadia prevádzkovaniu. Čiže to, čo urobil prevádzkovateľ, je výkon práva podľa zákona,“ dodal advokát Juraj Bizoň.

Návštevníci Čiernohronskej železničky tak aktuálne môžu využívať všetky tri trate v dĺžke takmer 20 kilometrov. Historický vláčik plánuje premávať do začiatku septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny