Na hlavný obsah

Poľské železnice sa stali terčom hekerského útoku. Vo vlakoch zneli útržky ruskej hymny či prejav Vladimira Putina

Zadržali dvoch podozrivých mužov.

Poľské železnice sa stali terčom hekerského útoku. Vo vlakoch zneli útržky ruskej hymny či prejav Vladimira Putina
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Poľská polícia zadržala v nedeľu (27. 8.) dvoch mužov podozrivých z nelegálneho nabúrania sa do komunikačnej siete poľských štátnych železníc. Zmienený hekerský útok destabilizoval počas uplynulého víkendu železničnú dopravu v časti Poľska. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dvaja zatknutí muži sú poľskými občanmi,“ uviedol Tomasz Krupa, hovorca polície v meste Bialystok na východe Poľska, kde dvojicu mužov vo veku 24 a 29 rokov dolapili. V byte, kde došlo k ich zadržaniu, zaistila polícia aj rádiové zariadenie.

V noci na sobotu (26. 8.) došlo pri meste Štetín na severozápade Poľska k narušeniu rádiokomunikačnej siete poľských štátnych železníc PKP hackermi, čo spôsobilo vydanie niekoľkých signálov na zastavenie vlakových spojení. Zastavených či omeškaných bolo v dôsledku toho približne 20 vlakov. Železničná doprava sa však podľa PKP plne obnovila v priebehu niekoľkých hodín.

Hekeri s útokmi pokračovali v iných častiach krajiny v priebehu celého víkendu. Nijaké väčšie problémy v železničnej doprave však už nespôsobili. Poľské médiá informovali, že vplyvom hekerov sa hlásenia na napadnutých železniciach striedali s útržkami ruskej hymny či záznamom z prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Hekerský útok už vyšetrujú príslušné úrady.

Poľsko je blízkym spojencom susednej Ukrajiny, pričom zohráva kľúčovú úlohu aj pri tranzite zbraní, ktoré Kyjevu posiela Západ. 

„Vieme, že už niekoľko mesiacov dochádza k pokusom o destabilizáciu poľského štátu. Takéto pokusy podniká Ruská federácia v spolupráci s Bieloruskom,“ povedal agentúre PAP vysokopostavený predstaviteľ poľských bezpečnostných zložiek Stanislaw Žaryn. Dodal, že najnovší hackerský útok nepredstavoval nijakú hrozbu „pre životy ani zdravie cestujúcich“.

AFP podotýka, že v Poľsku došlo v uplynulom týždni k vykoľajeniu niekoľkých vlakov, pri nehodách sa však nik nezranil. Podľa Žaryna nič nenaznačuje tomu, že by tieto incidenty nejako súviseli s hackerskými útokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet