Na hlavný obsah

Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA. Reagovali SaS, Demokrati či Smer

Hlasovanie sa presúva na utorok.

Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA. Reagovali SaS, Demokrati či Smer
Poslanci NR SR počas hlasovania v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslancom sa v pondelok (21. 8.) nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA. Parlament nebol ani na druhý pokus uznášaniaschopný. Prezentovalo sa iba 69 poslancov. Mimoriadnu schôdzu, ktorú minulý týždeň iniciovala strana Smer-SD, sa pokúsia otvoriť opäť v utorok (22. 8.) o 9.00 h.

Medzi poslancami, ktorí sa prezentovali, boli najmä poslanci Smeru-SD, Sme rodina, Republiky a ĽSNS.

Neprezentovali sa

Už pred hlasovaním avizovalo hnutie OĽANO a priatelia, že sa poslanci nebudú prezentovať pri pondelkovom otvorení schôdze. Šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš tvrdí, že ten, kto hlasuje za otvorenie schôdze, pomáha návratu mafie.

„Sľúbili sme, že rozviažeme ruky polícii a súdom, to sme dodržali. Dnešná schôdza je len preto, že polícia a súdy majú ruky rozviazané. Smer chce zastaviť prácu polície, ktorá im doslova dýcha na krk,“ zdôraznil.

Neprezentovali sa ani poslanci strany Demokrati, podľa ktorých je cieľom mimoriadnej schôdze spolitizovať políciu a prikázať vláde, aby vstúpila do vyšetrovania. Skonštatoval to na tlačovej konferencii poslanec Juraj Šeliga. Tvrdil tiež, že predstavitelia Smeru-SD či mimoparlamentných strán Hlas-SD, Republika a SNS chcú zastaviť vyšetrovania.

Líder Demokratov Eduard Heger si myslí, že otázka odvolania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) či šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) má ostať v rukách polície. „Nemôžeme politicky ohýbať zákony, nechajme konať políciu, aby priniesla dôkazy pred súd, potom bude vidieť aj verejnosť, z čoho sú obvinení, potom sa k tomu môžeme vyjadrovať,“ povedal. Politické zásahy sú podľa neho predčasné.

„Je správne, že nebola otvorená, a dúfam, že nebude otvorená ani v utorok. Veríme v OČTK a chceme, aby mohli slobodne vyšetrovať bez ohľadu na to, koľko dní je pred voľbami,“ uviedol poslanec a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS). Strana SaS verí v orgány činné v trestnom konaní a taktiež chce, aby mohli slobodne vyšetrovať bez ohľadu na to, koľko dní ostáva do parlamentných volieb.

R. Fico očakáva rovnaký scenár aj v utorok

Mimoriadna schôdza k zásahu NAKA mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje. V rokovacej sále bol dostatok poslancov. Skonštatoval to líder strany Smer-SD Robert Fico, ktorá schôdzu iniciovala.

„Môžeme konštatovať, že opäť, s výnimkou Sme rodina, to bola celá rozpadnutá vládna koalícia, ktorá nemá záujem hovoriť o policajnom prevrate, o rozklade právneho štátu a o zločinoch, ktoré tu páchali tri roky predstavitelia NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry. Ak stále hovoria, že všetko je v poriadku, že sa nič neudialo, že je to spravodlivý a férový proces, mali možnosť dnes otvoriť schôdzu. Mohli sme schváliť program, mať diskusiu, ktorá by vniesla podstatne viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje,“ priblížil Fico na tlačovej konferencii.

Rovnaký scenár predpokladá aj v utorok. „V uznesení nie je nič také, čo by malo niekoho urážať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko