Na hlavný obsah

Poslancov v pondelok čaká mimoriadna schôdza k zásahu NAKA. Podporu avizovali viaceré strany

Začať by sa mala o 11.00 h.

Poslancov v pondelok čaká mimoriadna schôdza k zásahu NAKA. Podporu avizovali viaceré strany
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslancov Národnej rady (NR) SR čaká v pondelok (21. 8.) mimoriadna schôdza k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Začať by sa mala o 11.00 h. Inicioval ju Smer-SD.

Strana chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že „po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR“.

V uznesení sa tiež píše, že NR SR „so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP“, že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku.

Zároveň chce strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Podporu avizovali viaceré strany

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta. A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkon služby sa postavia všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v SR.

Podporu rokovaniu avizovali poslanci za ĽSNS a Sme rodina i nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike a Hlase-SD. Nepodporuje ho hnutie OĽANO a priatelia ani SaS. Nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera avizovali, že ak sa schôdza otvorí, predložia vlastné uznesenie na podporu vyšetrovateľov a odmietnutie konšpirácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko