Na hlavný obsah

Predaj potravín po dátume spotreby, zlá hygiena. Inšpektori v júli kontrolovali prevádzky, našli stovky nedostatkov

Inšpektori vykonali v období od 1. do 30. júla 3 270 kontrol.

Predaj potravín po dátume spotreby, zlá hygiena. Inšpektori v júli kontrolovali prevádzky, našli stovky nedostatkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ vykonali v období od 1. do 30. júla tohto roka 3 270 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1 274 právnych subjektov a 1 933 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 180 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 725 nedostatkov.

„Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 57 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 42 právnych subjektov a 55 prevádzok. Nedostatky boli zistené u 23 maloobchodných prevádzok,“ uviedla ďalej Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Najviac nedostatkov kontrolóri identifikovali podľa veterinárnej správy pri úradných kontrolách potravín v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok, ako aj v označovaní.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 58 blokových pokút v celkovej výške 3 120 eur,“ spresnila veterinárna a potravinová správa.

Závažnejšie zistené nedostatky sa riešili podľa ŠVPS v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. „V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 72 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 104 150 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 20-tisíc eur,“ dodala v správe veterinárna správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko