Na hlavný obsah

Pri otrasoch v bani na juhu Poľska zahynul baník, ďalší utrpeli zranenia

Zranených baníkov hospitalizovali.

Pri otrasoch v bani na juhu Poľska zahynul baník, ďalší utrpeli zranenia
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Vít Černý

Jeden baník zahynul a ďalších päť ich utrpelo zranenia počas sobotného (5. 8.) otrasu v uhoľnej bani Belszowice na juhu Poľska. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na ťažobnú spoločnosť Poľska Skupina Górnicza (PGG), ktorá baňu vlastní.

Banské nešťastie sa stalo v hĺbke približne tisíc metrov v bani Bielszowice v meste Ruda Ślonska (Sliezska Ruda) neďaleko Katovíc. Podzemie okolo 6.30 h zasiahli banské otrasy.

Podľa hovorcu štátneho banského úradu Tomasza Glogowského sa podarilo päť baníkov dostať na povrch, hospitalizovali ich v okolitých nemocniciach. Všetci boli pri vedomí.

„Jeden baník zostal v podzemí, záchranári a lekár sa k nemu dostali, ale, žiaľ, lekár u tohto baníka konštatoval smrť. Rodinu za prítomnosti psychológa už vyrozumeli, „uviedol Glogowski.

V poľských hlbinných baniach došlo v rozmedzí rokov 2018 až 2022 k 19 banským otrasom, ktoré mali za následok 23 smrteľných úrazov, poznamenal PAP.

Vlani v apríli sa v Poľsku v rozmedzí niekoľkých dní odohrali dve banské nešťastia. Pri sérii explózií metánu v bani Pniówek v Pawłowiciach na juhu krajiny zahynulo deväť ľudí, ďalších sedem baníkov a záchranárov zostalo nezvestných. Pri otrase spojenom s prudkým únikom metánu v bani Zofiówka zomrelo desať ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet