Na hlavný obsah

Prípad, ktorý šokoval Nový Zéland: Lekárka zavraždila svoje tri dcéry, po štvortýždňovom procese ju uznali za vinnú

Žene hrozí doživotie.

Novozélandská porota v stredu (16. 8.) uznala 42-ročnú Lauren Dickasonovú vinnou z vraždy jej troch detí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej prípad šokovú celú krajinu.

Dickasonová už skôr priznala, že pred necelými dvoma rokmi zabila doma v meste Timaru dvojročné dvojičky Mayu a Karlu a ich šesťročnú sestru Lianè. K vražde sa priamo nepriznala, no tvrdila, že bola v čase činu psychicky narušená a nevedela, že to, čo robí, je zle.

Prokuratúra však poukázala na znepokojivé správy, ktoré Dickasonová v týždňoch pred vraždami po telefóne posielala aj na jej históriu vyhľadávania na internete. Písala napríklad, že chce zabiť svoje deti a na Google vyhľadávala spojenie „najúčinnejšie predávkovanie liekmi u detí“.

Dickasonová a jej manžel Graham Dickason, obaja kvalifikovaní zdravotníci, sa len pár dní pred vraždami presťahovali z Juhoafrickej republiky na Nový Zéland. Dúfali, že tam nájdu v pokojnejší a stabilnejší život než v ich domovskej krajine.

Vrahyňa mala psychické problémy

Lauren Dickasonová sa najskôr snažila zabiť svoje deti sťahovacími páskami, napokon ich udusila vankúšmi. Potom ich položila do postelí pod prikrývky a pokúsila sa spáchať samovraždu.

Ortopéd Graham Dickason sa vtedy vrátil z pracovnej večere a zistil, že sú deti mŕtve. Neskôr polícii povedal, že vedel, že jeho žena bojuje s psychickými problémami a materstvom. Nenapadlo mu však, že by bola schopná zabíjať.

Verdikt o vine padol po štvortýždňovom procese. Žene hrozí doživotie. Rozhlasová stanica Radio New Zeland (RNZ) informovala, že Dickasonová pri predčítaní verdiktu sedela nehybne v lavici obžalovaných. Potom, keď odchádzala, ticho plakala. Bolo počuť aj plač porotcov, uviedla RNZ.

Rodičia Dickasonovej vydali vyhlásenie, v ktorom uviedli, že smrť detí bola dôsledkom dlho trvajúcich psychických problémov ich dcéry. „Chceli by sme odkázať rodinám i jednotlivcom po celom svete, aby si čo najskôr uvedomili príznaky popôrodnej depresie, ako u nich samých, tak u blízkej rodiny či priateľov v ich okolí,“ napísali Malcolm a Wendy Fawkesovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet