Na hlavný obsah

Rekreačné zariadenie pre zdravotne postihnutých, v ktorom pri požiari zomrelo jedenásť ľudí, nespĺňalo normy

Zatiaľ nie je jasné ani to, či v budove boli hasiace prístroje.

Rekreačné zariadenie pre zdravotne postihnutých, v ktorom pri požiari zomrelo jedenásť ľudí, nespĺňalo normy
Hasiči zasahujú počas požiaru v rekreačnom zariadení v obci Wintzenheim na východe Francúzska. Foto: TASR/AP

V rekreačnom dome na východe Francúzska, v ktorom v stredu (9. 8.) pri požiari zahynulo jedenásť ľudí, sa nedodržiavali protipožiarne bezpečnostné normy stanovené pre takéto objekty. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok (10. 8.) informovala príslušná prokuratúra.

Požiar v objekte vypukol v stredu v skorých ranných hodinách. Rekreačný dom sa nachádza v mestečku Wintzenheim pri Colmare v regióne Alsasko na východe Francúzska.

V objekte bola ubytovaná skupina dospelých osôb s mentálnym postihnutím a ich sprievodcovia. Všetkým hosťom na dolnom poschodí sa podarilo pred ohňom ujsť. V pasci sa však ocitli osoby na hornom poschodí, objasnil web France Info.

„Ubytovacie zariadenie neprešlo povinnou bezpečnostnou kontrolou a nemalo charakteristiky potrebné na to, aby poskytovalo ubytovanie pre verejnosť“, uviedla pre agentúru AFP zástupkyňa prokurátora mesta Colmar Nathalie Kielwasserová, keď informovala o prvých zisteniach vyšetrovateľov.

Zrekonštruovaná stará stodola

Išlo o starú stodolu, ktorú nedávno zrekonštruovali. Umiestnili v nej detektory dymu, avšak nie dostatočné pre tento typ zariadenia, povedala Kielwasserová. Podľa nej zatiaľ nie je jasné, či sa v budove nachádzali hasiace prístroje.

Majiteľ nehnuteľnosti, ktorý býva oproti a po vypuknutí požiaru zalarmoval hasičov, je v šoku a nebol zadržaný, informovala Kielwasserová.

Podľa miestnej radnice v čase vypuknutia požiaru sa v nehnuteľnosti nachádzalo 28 ľudí, pričom 17 z nich sa zachránilo. Majiteľ mal zmluvu na ubytovanie 16 ľudí. Prokurátorka doplnila, že vyšetrovaním sa zisťuje aj to, či sa dodržali kapacitné normy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet