Na hlavný obsah

Vo Francúzsku zhorelo zariadenie pre zdravotne postihnutých, zomrelo 11 ľudí

Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú jasné.

Vo Francúzsku zhorelo zariadenie pre zdravotne postihnutých, zomrelo 11 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Jedenásť ľudí zahynulo v stredu (9. 8.) ráno pri požiari v súkromnom zariadení pre mentálne postihnutých neďaleko Colmaru vo východnom Francúzsku. Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním sa na úrady. Miesto nešťastia navštívila premiérka Élisabeth Borneová. Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú jasné.

V zariadení sa nachádzalo 28 ľudí, z ktorých sa 17 podarilo evakuovať. Jedenásť ľudí z horného poschodia bolo pôvodne nezvestných. Neskôr však úrady uviedli, že zomreli a ich telá sa našli v troskách. Išlo o opatrovateľa a desať jeho ľahko mentálne postihnutých zverencov, informovala agentúra AFP.

Hasiči dostali hlásenie o požiari v obci Wintzenheim o 6.30 h. Podľa medializovaných informácií na mieste zasahovalo okrem záchranárov aj viac ako 70 hasičov a 40 žandárov. Trosky prehľadávali psovodi so psami. Pre pozostalých boli k dispozícii členovia jednotky psychologickej pomoci.

„Požiar sme rýchlo dostali pod kontrolu napriek sile plameňov. Sedemnásť osôb bolo evakuovaných. Jedna osoba je vo vážnom stave v nemocnici a jedna je v šoku,“ uviedla prefektúra.

„Niekoľkým ľuďom, ktorí spali na prvom poschodí, sa podarilo uniknúť, ale väčšina tých, ktorí sa dostali von, bola z prízemia,“ povedal novinárom podplukovník Philippe Hauwiller, ktorý viedol záchranné operácie. Požiar zničil približne dve tretiny budovy.

Obete boli pravdepodobne vo veku od 25 do 50 rokov, uviedol pre televíziu BFM zástupca starostu Wintzenheimu Daniel Leroy. Borneová predtým v príspevku na sociálnej sieti uviedla, že „myslí na obete a ich blízkych“. Prezident Emmanuel Macron hovoril o „tragédii“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet