Na hlavný obsah

Hlas-SD si vie predstaviť, že by zostal konštruktívnou opozíciou, povedal Erik Tomáš v diskusii O 5 minút 12

Pre Smer by bol Hlas prvou voľbou v povolebnej spolupráci.

Hlas-SD si vie predstaviť, že by zostal konštruktívnou opozíciou, povedal Erik Tomáš v diskusii O 5 minút 12
Zľava Erik Tomáš a Robert Kaliňák. Foto: koláž RTVS

Strana Hlas-SD by si vedela predstaviť, že by po voľbách zostala konštruktívnou opozíciou. Povedal to podpredseda Hlasu Erik Tomáš v nedeľnej (20. 8.) diskusii RTVS O 5 minút 12.

A to v prípade, že by strana v septembrových voľbách nezískala dostatočnú podporu voličov na to, aby mohla získať konkrétne posty vo vláde. Tými má byť miesto predsedu vlády, ministra práce a financií. „Strana sa bude rozhodovať aj podľa toho, akú podporu vo voľbách dostane,“ vysvetlil Tomáš.

Z povolebnej spolupráce vylúčil hnutie Republika a „čoraz viac sa od spolupráce s Hlasom vzďaľuje Progresívne Slovensko (PS)“. Naopak, spoluprácu so Smerom-SD nevylúčil, aj napriek skorším vyjadreniam predsedu Hlasu Petra Pellegriniho, že v jednej vláde nebudú sedieť dvaja expremiéri.

Člen predsedníctva strany Smer-SD, ktorá v predvolebných modeloch a prieskumoch dlhodobo vedie, Robert Kaliňák v diskusii povedal, že strana zo spolupráce po voľbách nikoho nevylučuje. „Hlas je pre nás prvou voľbou,“ dodal s tým, že spolupráca týchto dvoch strán je prirodzená z ich podstaty.

Aj podľa Erika Tomáša Hlas a Smer bojujú o rovnakého voliča, ale „každá iným spôsobom“. „Nie sme však znepriatelené strany,“ povedal.

Budúci predseda vlády

Na tom, kto by mal byť podľa nich budúcim premiérom sa však nezhodli. Každý považuje svojho straníckeho lídra za toho najlepšieho nominanta na tento post. Podľa Kaliňáka je dokonca Robert Fico „historicky najsilnejším politikom na Slovensku“.

O tom, kto bude novým premiérom, však podľa Kaliňáka rozhodnú až voliči 30. septembra. Rovnako tak aj o povolebných koalíciách. „Koalície sa majú vytvárať po tom, čo voliči rozdajú karty,“ dodal Tomáš.

Snímka z nedeľnej diskusie RTVS O 5 minút 12.
Snímka z nedeľnej diskusie RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Zásahy NAKA

Zásahy Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na Slovenskej informačnej službe a Národnom bezpečnostnom úrade považujú obaja diskutujúci za súčasť predvolebnej kampane. Podozrivým je podľa nich najmä načasovanie zásahov.

„Možno iba pán policajný prezident verí tomu, že akcia NAKA šesť týždňov pred voľbami nie je súčasťou politickej kampane,“ povedal Robert Kaliňák. Polícia podľa neho nemala žiadne dôkazy na to, aby takto zasiahla.

Odvolávaniu policajného prezidenta Štefana Hamrana sa budú poslanci venovať v pondelok (21. 8.) na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú iniciovala strana Smer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko